Реклама / Ads
0| 5973 |09.08.2016 МИНАЛО

Годишнина от хвърляне на ”Дебелака” над Нагасаки

.
В Япония се отбелязва 71 години от разрушителната американска атомна бомбардировка над град Нагасаки в края на Втората световна война. Хиляди души, сред които и оцелели при атаките и роднини на загиналите, се събраха да отдадат почит с минута мълчание в точното време на трагедията – 11:02 сутринта.
 
На 9 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Суперфортрес“ пуска бомбата с прякор „Дебелака“ над града. При бомбардировката, която идва три дни след първата американска ядрена атака в Хирошима, загиват 74 000 души, а хиляди други умират вследствие на болести, свързани с радиацията от взрива.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе призова в своята реч да се помни историята на двете тежки нападения от миналия век. „Познаването на фактите е отправната точка за разсъжденията на тема бъдеще без ядрени оръжия“, каза Тауе и покани и други световни лидери да посетят града.

Кметът, както и някои от оцелелите, които също произнесоха речи, отправиха критики и към правителството в Токио заради неговата ядрена политика. „Правителството на Япония, докато защитава премахването на ядрените оръжия, все още разчита на ядрено възпиране“ на конфликти, заяви кметът, наричайки това „противоречиво състояние на нещата“.

В своето изказване Тауе посочи и речта на Барак Обама по време на визитата му в Хирошима през май. Американският президент стана първият изпълняващ длъжността държавен глава, посетил града.

В обръщението си от Нагасаки японският президент Шиндзо Абе призова световните лидери да уважават и спазват Договора за неразпространение на ядрените оръжия. „Ние не трябва да позволяваме повторение на ужасните събития от Хирошима и Нагасаки, които станаха преди 71 години“, каза Абе.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2048 |28.03.2024 . . 12| 7864 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 5| 3516 |02.03.2024 95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ . 3| 3787 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads