Реклама / Ads
13| 6951 |13.12.2016 МИНАЛО

Горбачов: Когато Съветският съюз се разпадна, САЩ потриваха доволно ръце

.
Михаил Горбачов
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов заяви в интервю за Асошиейтед прес, че когато Съветският съюз се разпадна преди 25 години, той очаквал жизненоважна помощ от САЩ и западните им съюзници, но те се отнесли с късогледо злорадство към рухването на съперника им от Студената война.
 

"Те потриваха ръце и казваха: "Колко хубаво! Ние се опитвахме да направим нещо за Съветския съюз от десетилетия, но той се самоизяде!", възмущава се бившият съветски президент, предаде БТА.

 

В едночасовото интервю 85-годишният Горбачов изразява надежда, че при управлението на Доналд Тръмп Русия и Съединените щати ще постигнат разбирателство и ще преодолеят сегашните напрежения.

 

"Отношенията между нас са толкова важни и засягат всички останали, затова ние трябва да вземем под внимание интересите на другите", казва бившият съветски президент, дал принос за края на Студената война.

 

Той очаквал Хилари Клинтън да спечели президентските избори в САЩ и се изненадал от победата на Тръмп. Горбачов се въздържа да направи оценка за Тръмп и каза, че предстои да се види каква ще е политиката на новото американско правителство. "Той има малък политически опит, но може би това е добре", продължи Горбачов, който се движи бавно и се подпира с бастун, но усмивката му е чаровна както винаги, а мисълта и реакциите му са бързи, отбелязва АП.

 

Горбачов каза, че лидерите на Русия и САЩ трябва да седнат около масата за преговори и да останат, докато постигнат споразумение. "Светът има нужда Русия и САЩ да сътрудничат. Заедно те могат да поведат света по нов път".

 

Той защити анексията на Крим от Русия и подчерта, че бившият съветски лидер Никита Хрушчов произволно е прехвърлил Крим под украински административен контрол през 1954 г.

 

Горбачов напомни за плодотворните отношения, които е изградил през 80-те години с американския президент Роналд Рейгън и за договорите за разоръжаване, сключени от тях въпреки острите идеологически разногласия. "Постигнахме много. Можехме да говорим открито, като истински партньори. Този подход трябва да бъде възприет отново", добави той.

 

За президента Владимир Путин Горбачов заяви: "Той е достоен президент, доказал го е. Той е силна личност. В началото го подкрепях почти изцяло, но след това започнах да изразявам критики. Не мога да се откажа от възгледите си, а той иска нещо различно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4483 |01.12.2016 Ердоган: Когато ЕС спази обещанията си, ние ще покажем добри намерения . 1| 4281 |23.11.2016 Борисов: Носим отговорност, когато всички дезертират . 58| 8363 |12.06.2016 Буруджиева: Когато се аплодира Плевнелиев, добре ли е за България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads