Реклама / Ads
13| 5843 |19.06.2016 МИНАЛО

Готвили атентат срещу американското посолство у нас през 90-те

.
Генерал Тодор Бояджиев
Терористичен акт се е готвил да удари американското посолство в София в началото на 90-те години, след промените у нас. Това разкри в предаването „Тази събота” по bTV бившият разузнавач генерал Тодор Бояджиев, който по това време е станал първият главен секретар на МВР.
 
Имаше случай на подготвен терористичен акт в София и аз като главен секретар бях фокусът, който събра американци, ЦРУ, МОСАД, японско разузнаване, японско контраразузнаване”, посочи той.

„Това беше преди началото на „Пустинна буря”, военната операция срещу Ирак. Тогава се появи ад хок - несъществувала никога преди това група, в която имаше палестинци, араби, японец от японските червени бригади, пари от Латинска Америка от наркокартелите. Все още обаче имаше българско разузнаване и контраразузнаване и беше доловен сигналът, че има такава група, която готви удар в София”, обясни бившият разузнавач.

 

На въпрос защо точно София е станала мишена, той отговори, че се е оказало, че в България е било по-лесно да бъде организирано.

 

„В България беше внесена ракета, която трябваше да бъде изстреляна. Беше намерена площадка, апартамент с пряка визуална връзка с американското посолство”, каза още ген. Тодор Бояджиев.

 

„Българското разузнаване и контраразузнаване доловиха профилактично много преди операцията първите сигнали. Споделихме тогава със службите, които имаха отношение и в София се събраха представители на ЦРУ, МОСАД и японското разузнаване. Бяха предприети съвместни мерки, операцията не се случи. Не сте чули да е гръмнало някакво посолство”, допълни той.

 

„Не стана обица на ухото на всички тези служби, че се появява черен, терористичен интернационал. Това не беше организация, която да е съществувала десетилетия или години”, отбеляза бившият разузнавач.

 

„Американците готвят удар срещу Ирак и се намериха представители на различни терористични организации, които се обединиха и създадоха логистика и предпоставки изпреварващо да нанесат удар, за да демонстрират, че Ирак има международна подкрепа, да дадат знак на американците „Не си играйте с оръжие”. Не стана и основната заслуга е на България”, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5533 |16.04.2016 Навършват се 91 години от атентата в църквата „Света Неделя“ . 1| 7026 |09.03.2016 31 години от атентата на гара Буново . 0| 5118 |29.02.2016 Турция е предотвратила 18 атентата от началото на 2016 г. . 1| 5220 |07.01.2016 Една година от атентата срещу "Шарли Ебдо"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads