Реклама / Ads
13| 12994 |01.05.2019 МИНАЛО

Хитлеристи и Сталин пият заедно на Първи май в Кремъл

.
Хитлерови генерали и офицери на 1 май в Москва Източник: Архив
Историята си е правила невероятни експерименти. През 1941 година тя събира на Първи май висши офицери на Вермахта и техни съветски колеги. Гостите от хитлерова Германия са поканени специално от Сталин, да присъстват на величествения военен парад послучай Деня на труда.
 

Съветски и германски офицери заедно приветстват манифестиращите и военните блокове и техника.  

 

Най-невероятното е, че по това време Хитлер вече е бил подписал плана „Барбароса“ за нахлуването в Съветския съюз. С планът е бил запознат належно германският посланик в Москва фон Шуленбург и неговият съветник Хилгер. Разбира се в течение на нещата е бил военния аташе генерал Кьостеринг.

 

Най-любопитното е, че Ернст Кьостеринг е немец, роден в Русия. По време на гражданската война след Октомврийската революция той се сражавал на страната на Белите. По-късно Берлин го изпраща на дипломатическа служба в Москва.





Днес историците недоумяват, как е възможно съветските тайни служби – разузнаване и контраразузнаване, - да не разберат нищо за плана „Барбароса“. Няма сведения Кьостеринг да е бил следен или вербуван, както е било задължително да се направи, според правилата на шпионажа. Знае се само, че има подслушан телефонен разговор между Кьостеринг и неговия заместник полковник Кребс. В него двамата се шегуват, че „руснаците май нямат никакво понятие, че им готвим война. Даже ни канят на 1 май, за да преброим с какви войски и въоръжение ще участват на парада и да си направим анализа“. Двамата продължават в този дух като изброяват до какви данни са се добрали за дивизиите на НКВД, за противовъздушната отбрана и артилерията. Защо този доклад на контраразузнаването не е стигнал до Сталин или ако е стигнал, защо не са предприети никакви мерки – няма обяснение.

 

Друг любопитен факт от онзи 1 май на Червения площад е, че в ролята на преводач от немски е бил използван Георги Димитров. Българският комунист по това време е висш функционер на Коминтерна, щабът на който се намирал в Москва.

 

Предполага се, че Димитров е разговарял лично със специалния пратеник на Хитлер – Валтер Шеленберг, висш офицер от германското разузнаване.





Офицерите от Вермахта са били сред най-ухажваните гости на приема, който Сталин дава в Кремъл след завършване на парада. Произнесли се много тостове за дружбата и сътрудничеството между двете страни и армии.

 

Месец и двайсетина дни по-късно – на 22 юни, рано сутринта, германските войски нахлуват на територията на СССР. Започва Великата отечествена война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9417 |28.11.2018 На този ден преди 75 години Сталин, Рузвелт и Чърчил си разделиха Европа в Техеран . 7| 11589 |24.04.2018 Как Сталин открадна 700 тона испанско злато? . 5| 13180 |03.02.2018 Имало ли е „меден/и месец/и” на Хитлер със Сталин през 1935 година в СССР ? . 1| 8837 |30.01.2018 Дойче веле за Сталинград: Битката, която реши Втората световна война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads