Реклама / Ads
0| 5598 |09.12.2017 МИНАЛО

В Хитрино все още има хора без покрив година след трагедията

.
В шуменското село Хитрино се готвят за тъжна дата. Утре се навършва точно година от взрива на влакови цистерни, който уби 7 души, рани десетки и срина цели съдби.
 

Половината Хитрино беше унищожено. Все още има хора без покрив. Почти година след катастрофата най-големият въпрос е кога селото ще бъде напълно възстановено. Средства за това има благодарение на дарителските кампании и осигурените от държавата пари, но работата все още не е приключила. Факт са и съмненията за непрозрачност при управлението на средствата за обезщетения, ремонти и строежи.

 

В селото се строи на мястото на опожареното с 33 милиона лева от дарения, от държавата и от еврофондовете. Похарчени до момента са  7 300 000 лева, най-много за обезщетения, строителство, ремонт и оборудване.

 

Местният Обществен съвет отговаря за разпределянето на парите. Собственикът на изпепелената фурна в селото не е доволен, защото не разбира по какви критерии нуждаещите се са разделени на групи.

 

„Аз в момента попаднах в трета група, след като къщата ми изгоря, а имаше хора, които са също с изгорели къщи, а са в първа група. Подадох молба пред Обществения съвет и те казаха понеже не живея в къщата, аз наистина не живея в къщата, живея в кооперацията, казаха нямаш право на първа група”, разказа потърпевшият, пред БТВ. От Обществения съвет твърдят, че няма как новата къща да бъде със същата квадратура и отхвърлят твърденията за непрозрачност и злоупотреби.

 

„Де факто ние до парите нямаме досег, тоест нашата работа е по-скоро да направим предложения и оттам насетне счетоводно, всичко се отнася до счетоводството на общината”, обясни Светослава Борисова – председател на Обществения съвет. „Хората не са еднакви, имотите не са еднакви, има хора които, така – прекаляват с исканията си, прекаляват с алчността си”, коментира кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

 

Има случаи, при които строителите са отстранени заради недобра работа и покривите все още не са завършени. В Хитрино изцяло наново се строят общо 24 къщи и всички се надяват да имат покрив за Коледа. Паметта на седемте жертви утре ще бъде почетена с курбан, който дава ДПС – партията издигнала кмета Нуридин Исмаил и изключила го от редиците си през лятото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2136 |28.03.2024 . . 12| 7885 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 5| 3523 |02.03.2024 95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ . 3| 3792 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads