Реклама / Ads
46| 9612 |13.12.2014 МИНАЛО

Христо Христов: След 25 г. преход още нямаме отговори на два въпроса за комунизма

.
Българското общество има изключително ниска култура на памет. След 25 години преход все още няма отговори на два въпроса за епохата на комунизма – ако е бил толкова прекрасен, защо не е продължил да се строи и какво е завещал. Това коментира в предаването „Тази събота” разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов, който наскоро издаде книгата „Тайните фалити на комунизма”.
 
Скоро Европейският парламент го определи за европейски гражданин на годината. За книгите, филмите и статиите си, Христов използва съдебни архиви, до които други изследователи не са имали достъп.

„Аз имах достъп до най-голямото следствие – Дело номер 4, в което е събрана икономическата история от 50-те години до 1989 г. За да върне дълговете на кредитора СССР Тодор Живков с лично решение продава златния резерв на България – 25 тона. В мемоарите си той пише, че не е изнесъл от България и грам злато. Документите обаче показват друго”, посочи Христов.

„Комунизмът е България е завещал най-лош старт от свички комунистически страни – държавата е имала 25 млрд. лв. вътрешен дълг. Не се е отчитала и инфлация – държавата е била една икономическа яма, в която е потъвало всичко”, допълни разследващият журналист и подчерта, че в онази епоха е имало и, по думите му, смели хора – председателите на Българската народна банка. „Васил Коларов пише още 1987 г., че България е в състояние на фалит”, подчерта Христо Христов.

„Пенсионните фондове към 1989 г. са изпомпани и там няма нищо. По времето на комунизма има предприятия, които печелят, но печалбата се разпределя и в други, където има загуби, за да се поддържа изкуствено работна ръка”, разказа журналистът.

Христо Христов изрази възмущение от това, че темата за комунистическото наследство не е въведена в учебниците по история с документи. „Ако комунизмът се върне за една седмица, първи ще пропищят БСП, олигарсите и незаконно забогателите, защото първо ще бъде отнета частната собственост, ще бъдат събрани международните паспорти и хората ще бъдат арестувани за вицове”, коментира Христо Христов.

„Моят стремеж не е да раздавам правосъдие – на хора и съдби, давам си сметка какви интереси се засягат с досиетата, но ги разказвам отговорно”, каза още журналистът.

Той потвърди, че е получавал заплахи срещу семейството си. „Когато нямаш зад себе си редактор или издател, семейството е най-уязвимото, Не знам кой е срещу мен, дали е свързано с дейността ми като журналист. Бях ограбен три пъти, докато писах разследването за убийството на Георги Марков”, сподели още Христов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 9063 |20.10.2014 Германското разузнаване следило Путин още през 80-те . 8| 7612 |16.07.2014 Голямата певица Паша Христова щеше да е на 68 г. . 0| 6133 |20.03.2014 Следвоенните разкази на Ремарк- за първи път на български . 4| 10113 |24.02.2014 Да си спомним за Христо Проданов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads