Реклама / Ads
0| 6676 |01.07.2015 МИНАЛО

Изгря Джулая, здравей слънце!

.
Джулая
И днес, на 1-ви юли, големи групи българи и чужденци се събраха по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.
 
Най-масовото бе посрещането на Камен бряг, където слънцето беше посрещнато от вокала на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Още в полунощ рок групите "Bloodrush", " Pearls&stones", "Pleasure", "Sound wave", а призори и "Б.Т.Р." огласяха местността "Огънчето". Първите лъчи на огненото кълбо огряха брега точно в 5.29 часа.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни.Джулай Морнинг или накратко Джулая (по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век.Джулай на английски език означава юли и от там Юлска Сутрин. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.

След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента.

Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Идеята за Джулая е популярна и днес. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9411 |28.06.2015 Лучано: Няма да ни стигне времето да изредя предателите . 0| 7925 |27.06.2015 Три стъпки към щастието - 120 г. от учението на Микао Усуи . 0| 8972 |24.06.2015 Фрог око: Днес е рожден ден на българските партизани . 0| 7555 |23.06.2015 Българска плоча на Гоце поставиха край с. Баница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads