Реклама / Ads
0| 4874 |29.10.2017 МИНАЛО

Изложба разказва за хилядолетната история на търговията в София

.
„Под знака на Меркурий“ – покровителят на търговците, но и на измамниците, ще премине най-новата изложба в Музея за история на София. От 31-ви октомври там ще можем да видим десетки предмети, свързани с историята на търговията в столицата, която още от Античността е имала голямо значение за икономическото развитие по нашите земи.
 
Марияна Маринова – куратор на изложбата: „Търговията в София винаги е била добре развита, тъй като това е един град, разположен на кръстопът, а именно там се създават големите тържища. Представяме вносни стоки, които е имало тук, както и вносни стоки, каквито са се продавали на софийските пазари“.

Антични монети, банкноти и измервателни уреди са само част от експонатите, които показват оформянето на София като едно от най-големите търговски средища в Европа през вековете чак до наши дни. Наред с добре познатите предмети и образи от бита посетителите ще могат да се запознаят и с отдавна забравени части от историята.

Марияна Маринова – куратор на изложбата: „Нещо, което много малко познават хората, това е разносната търговия, която е съществувала от Освобождението някъде до 30-те години, като се е продавала една ориенталска гореща напитка, наречена салеб. Това нещо напълно е изчезнало от нашия пазар, от нашия бит и повечето хода въобще не знаят какво е салеб, а пък ние представяме точно уреда за салеб и салебчията, който го е продавал по софийските улици“.

Изложбата „Под знака на Меркурий“ е посветена на 90-ата годишнина на музея за история на София. Официалното откриване на експозицията е на 31-ви октомври, а тя ще остане отворена за посетители до 25 февруари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8665 |08.10.2017 104 г. от кървавата история на тракийските бежанци . 2| 13980 |06.06.2017 Една от най-срамните страници в българската история . 0| 7601 |30.12.2016 Историята на една истинска нестинарка - баба Злата от Българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads