Реклама / Ads
0| 7315 |27.03.2018 МИНАЛО

Изследовател: Гагарин е загинал поради грешка в командния център

.
Юрий Гагарин
Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разбил заедно с инструктор на изтребителя МиГ-15УТИ поради грешна команда от Земята, предаде ТАСС.
 

Това разказа летецът и доктор на техническите науки Арсений Миронов, член на летателната комисия, включена в голямата правителствена комисия по разследване на причините за тази катастрофа. През 80-те години на миналия век той ръководеше летателно-изследователския институт „Громов“.

 

Гагарин загина на днешната дата преди 50 години- на 27 март 1968 г. при тренировъчен полет с учебен изтребител МиГ-15УТИ заедно с летеца-инструктор Владимир Серьогин. Самолетът им падна близо до град Киржеч във Владимировска област. Официалната версия за трагедията гласи, че извършена от летците рязка маневра довела до попадането на самолета в закрит режим на полета и до падане. Какво е предизвикало маневрата, разследването не успяло да установи.

 

По думите на Миронов, близо до зоната на полета на самолета на Гагарин и Серьогин изпълнявал задачи МиГ-15УТИ на летеца Андреев. Специалистът смята, че изтребителят на Гагарин попаднал в закрит режим на полета в резултат на маневра за отклоняване от внезапно забелязания сред облаците втори МиГ-15УТИ. Експертът уверява, че отговор на въпроса за причините за гибелта на първия космонавт успял да намери при многократно прочитане на елементи от разшифроването на радиобмена в първата му редакция.

 

Гагарин информирал, че изпълнил задача в зона 20 и поискал разрешение за завой на 320 градуса.

 

    Арсений Миронов: Ръководителят на полета или помощникът му незабавно отговорил „Разрешавам“, но очевидно не е забелязал опасното доближаване между самолетите на Гагарин и Андреев на екрана на локатора. Ако бе изпълнил задълженията си, той е трябвало да допълни командата „Разрешавам“ с думите „Без снижаване“, наблюдавайки екрана на локатора. Думите „Без снижаване“ обаче не са произнесени.

 

Миронов предполага, че при правилна команда самолетът на Гагарин е щял да извърши завой на 320 градуса на височина 4200 метра над този на летеца Андреев, нямало е да се стигне до опасно доближаване между самолетите и до маневра за отклоняване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6392 |02.07.2016 Почетоха паметта на загиналите в битката при Сома през Първата световна война . 25| 7234 |22.06.2016 В София откриха Братска могила в памет на 14 загинали съветски войници . 0| 16152 |12.04.2016 ФРОГОКО: Малко известно за Гагарин след 55 г. от полета в Космоса . 9| 9252 |16.04.2015 В Харкан почетоха 3300 загинали българи в Дравската епопея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads