Реклама / Ads
18| 10771 |28.01.2011 МИНАЛО

Калашников диктува световния ред

.
Пет от всеки десет жертви във военните конфликти по света са поразени от АК-47, 50 армии са въоръжени с него
 
Има вещи, има и личности, които променят хода на човешката история. Автомат „Калашников” съчетава и двете.
Той е дело на конструкторския гений на Михаил Тимофеевич Калашников, а от създаването си през далечната 1947 г. до ден днешен е оръжието, което решава повечето от военните конфликти по света. Предисторията на легендата започва в началото на Втората световна война във фашистка Германия, където оръжейни конструктори създават нов тип оръжие, способно на единична и автоматична стрелба с приемлива бързина и добър обхват. Истински сензационното при него било, че можело да стреля в автоматичен режим, но използвало патрони с калибър 7.92 х 33К, каквито се използвали в обикновените полуавтоматични и с ръчно действие на затвора пушки като например Mauser K98k или „Мосин-Нагант 91/30“.

Хитлер обаче не одобрява оръжието и забранява произвеждането му. Пушката все пак била толкова сензационна, че проектът е продължен тайно, а оръжието е преименувано на MP-43/44 (MP – Maschinenpistole - картечен пистолет на немски). Всички автоматични оръжия тогава били картечни пистолети и картечници, но MP-43 не стрелял с пистолетни патрони, бил нещо съвсем ново - първата щурмова пушка, наричана (на руски) автомат. Абсолютно вероятно е, че Михаил Калашников е знаел за МР-43/44. Разглеждайки системата на Шмайзер, той видял как не трябва да бъде конструиран един автомат. Действително АК-47 има сходни контури с МР-43/44. Идентична е и концепцията за автоматично оръжие под междинен патрон. Разликите в кинематичните схеми обаче са очевидни, което означава, че твърденията за копиране от страна на руснаците са неуместни и несериозни. Две години след края на нацистите в СССР било представено ново оръжие, проектирано от Михаил Калашников. Идеята за пушката му дошла, докато бил в болница и се възстановявал от раните си от шрапнел по време на войната. Все още танков командир, Калашников разбрал, че съветската армия има нужда от ново въоръжение. Докато бил в болницата, честа тема на разговорите била липсата на добра автоматична винтовка, която да се съревновава с немските. Скоро Калашников взел участие в конкурс за ново оръжие, което трябвало да работи в кални, мокри и студени условия. Той представил своя „Михтим“ и спечелил състезанието. Впоследствие били създадени поредица от пушки, като най-сетне се появил автомат "Калашников". АК-47 бързо бил възприет и скоро бил обявен за основната пушка на армията на СССР, а после и на всички държави от социалистическия блок.

Това, което е най-революционното при АК-47 е изразът "прост, точен и работи". Автоматът е изключително лесен за разглобяване, сглобяване и чистене. Употребата му е изключително опростена. Повечето експерти твърдят, че са нужни по-малко от десет минути, за да обясниш на човек как се борави с него, а за чистенето и поддържането - най-много още един час. "Калашников" е изключително издръжлив и може да работи при почти всички ситуации. Оръжейни експерти от САЩ са правили екстремни тестове: потапяне във вода, заравяне в пясък и прегазване от брониран военен джип. След всички тестове „Калашников” гърми безупречно. 

През периода на студената война АК-47 се налага като символ на лошия идеологически враг в холивудската филмова индустрия. Дори след края й стереотипът за бандита с АК-47 продължава да се експлоатира. Факт е обаче, че "Калашников" е навсякъде и все повече западняци предпочитат руското оръжие пред такива като М16. Дори има доказателства, че американски войници във Виетнам са захвърляли техните "черни пушки" (М16) и са грабвали руската класика въпреки образа й на "оръжието на лошия". Създателят Михаил Тимофеевич Калашников е роден на 10 ноември 1919 в с. Куря, Алтайска област, Русия. Завършва школа за танкисти (механик - водач) и служи в танков полк в гр. Стрий. Тук разработва инерционен брояч за произведените изстрели на танково оръдие, приспособление за стрелба с пистолет през амбразура и прибор за определяне моторесурса на танк. Изпратен е в Ленинград за внедряване на изобретенията.

Работата е прекъсната от нападението на Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г. Михаил е изпратен на фронта като командир на танк. Военното му звание е старши сержант. През октомври 1941 г. е ранен в битката при гр. Брянск. В болницата Калашников прави първите скици на бъдещото легендарно оръжие. След изписването работи в оръжеен завод в гр. Ковров, Владимирска област. Именно тук се ражда първият АК-47. В момента в света има над 100 млн. единици от него, като производството му продължава, включително и по лиценз на други страни. Михаил Калашников има военно звание генерал-лейтенант. Доктор на техническите науки. Награждаван е многократно. Два пъти със званието Герой на Съветския съюз. През 2009 г. получава от президента Дмитрий Медведев най-високото звание Герой на Руската федерация. Понастоящем живее в Москва.

Интересни факти
В някои африкански страни днес АК-47 може да се намери на скромната цена от $12.
Отново в Африка, изображението на автомата може да се срещне в националния флаг на Мозамбик и в гербовете на други страни като Зимбабве и Буркина Фасо (от 1984 до 1997), а в Азия – в герба на Източен Тимор.
Радикалната организация Хизбула също има оръжието в знамето си.
Според самия Михаил Калашников най-качественото производство на АК-47 е от завод „Арсенал” в Казанлък.
Садам Хюсеин е имал позлатен екземпляр на оръжието.
АК-47 е предпочитаното оръжие на масовите убийци в САЩ.
ЦРУ дава на Осама бин Ладен първия му калашник чрез Пакистанското разузнаване по време на конфликта между Афганистан и СССР.
Горан Брегович посвети песен на легендарното оръжие.
Михаил Калашников не е спечелил абсолютно нищо от изобретението си, защото по това време в Съветския съюз не съществува патентът. Самият конструктор заявява следното: „Създадох оръжието, за да спася родината от фашизма. Цялата ми кариера е посветена единствено на страната ми.”
Калашникът често се появява в причудливи форми – като MP3 плейър, правен е на китара, в Афганистан много хора го изобразяват на ръчно плетени килими, а в Русия вече се появи водка „Калашников” под формата на автомат.
В Египет е издигнат паметник на оръжието.
5 от всеки 10 души, загинали във военните конфликти по света, са поразени от АК-47.
Автоматът е основно оръжие на над 50 армии по света.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 10845 |24.01.2011 Паметници на раздора . 23| 26240 |16.01.2011 Атентатор № 1 на Европа е българин . 2| 11242 |12.01.2011 Големите обречени на забрава . 5| 27909 |02.01.2011 175 години от откриването на първото българско взаимно училище в Габрово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads