Реклама / Ads
0| 10045 |28.12.2013 МИНАЛО

Калашников погребан с откоси на неговия автомат АК-47

.
Прочутият оръжеен конструктор Михаил Калашников беше погребан във Федералния военно-мемориален комплекс край Москва.Калашников беше изпратен в последния си път от членовете на семейството му и министъра на отбраната Сергей Шойгу.
 

Ковчегът с тялото беше превозен по централната алея на лафет. "Днес се прощаваме със забележителен човек - символ на Русия", заяви първият заместник-външен министър на отбраната Аркадий Бахин, предаде ИТАР-ТАСС.

Дъщерята на конструктора Елена заяви, че баща й е бил "от тези хора, които са посветили целия си живот за благото на родината и не можеха да си представят да правят друго". "Мисля, че това е последният човек от тази гигантска плеяда оръжейници, чието творчество беше събудено от войната", добави тя.

Калашников беше изпратен в последния си път със залпове на създадените от него автомати АК-47.

Най-често произнасяната в света руска дума не е Ленин, Сталин или Горбачов, а Калашников. И то е, защото близо осемдесет милиона автомата - надали някой знае точния им брой - се използват на петте континента.
За първи път вече прехвърлилият деветдесетте конструктор на всеизвестната щурмова пушка АК-47 открехва душата си - разкулачването и заточението в Сибир, казармата и боевете на фронта, изобретяването на най-прочутото оръжие, животът при Сталин, Хрушчов, Брежнев, Горбачов, Елцин... Една наистина невероятна, типично руска съдба, която родената в Москва френска журналистка Елена Жоли разбира и уважава.

                                                   +++

"Често ме е изкушавала мисълта да разкажа случките от младежките си години, но все се отказвах. Можех ли без риск да разкрия тази част от съществуването си? ... Биха сметнали, че авторът на подобни разкрития няма право да работи в такава секретна сфера, каквато е въоръжението. И буйният непокорник се превръща в homo sovieticus, пред него се разтварят дверите на Кремъл, светая светих на Съветския съюз. Ала страхът от миналото на "народен враг" остава. Добавят се кошмарите и разочарованието от употребата на митичния калашник, създаден да брани застрашеното отечество, а попаднал и в ръцете на потисници и терористи. Оръжието живее собствен живот" - споделя Михаил Калашников, - "независимо от моята воля. Човекът е задминат от легендарното си творение, променило световната история."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 18114 |24.12.2013 Възкресяват спомена за таврийските българи, избити от комунистите . 19| 10326 |20.12.2013 4-ма бг дипломати спасители на еврейски семейства от нацистките лагери на смъртта . 0| 7220 |20.12.2013 Започват мъките на Богородица . 1| 18488 |27.12.2013 Черна, кървава Коледа в Кербала – преди 10 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads