Реклама / Ads
32| 9719 |08.11.2014 МИНАЛО

КГБ за България: Блага дума и пистолет вършат чудеса

.
Тодор Живков
В БСП се извърши преврат като този на 10 ноември 1989 г. Това твърдят стари кадри от "Позитано" след изваждането от ръкводството на Димитър Дъбов, Ангел Найденов и Евгени Узунов. Според тях смяната станала под натиск от Русия, за да върви БСП към сдобряване с АБВ на Георги Първанов, който се счита за проводник на кремълските интереси у нас.
 
Москва притиска България за пореден път. Три дена подред: на 6, 7 и 8 ноември 1989 г. съветският посланик в София - генералът от КГБ Виктор Василиевич Шарапов води тайни разговори с генералния секретар на БКП Тодор Живков. Навършват се 25 години от тези важни за българската история дни.
Какво точно са си казали двамата в резиденция "Бояна" на "четири очи", не е ясно и досега. Твърди се, че в България няма архиви за тези разговори, а руската страна засега не вади подробности. Засега от "Лубянка" съобщават единствено, че от съветска страна на Тодор Живков е обещана пълна безопасност и финансова подкрепа, ако доброволно се оттегли от властта. Живков поискал да бъде изтеглен в Съветския съюз, но след спешен разговор с Владимир Крючков, шеф на КГБ по онова време, такъв вариант е отказан. Аргументът е, че последващите събития в България трябва да изглеждат като "перестройка" или "демократичен преход" според желанието на народа, а не като преврат.

Крючков е известен с разработките си по линия на "агентите за влияние". Дори изнася специален доклад по този въпрос на закрито заседание на Политбюро на ЦК на КПСС. През 1991 г. обаче е арестуван и обвинен в измяна към Родината.

Според Джек Даунинг и Дейвид Ролф, резиденти на ЦРУ в Москва по това време, Крючков е работил за засекретяване на руски шпиони в България, които да насочват "прехода" в нужната посока. По този начин Москва разчита да запази влиянието си в България и оттам на Балканите.

Смята се, че американците, чрез служителя на ЦРУ Дик Столц по същото време са предложили помощ на Живков, но той отказал, защото се страхувал от Кремъл.

 

На 10 ноември 1989 г. е проведен Пленум на ЦК на БКП. На него Тодор Живков подава оставка. Тя е предшествана от тайни разговори с него. Водят ги бойните му другари от партизанската бригада "Чавдар" Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев. Те отиват при Живков на 7 ноември, след полагане на венци пред паметника на Ленин, послучай годишнина от Октомврийската революция. Срещата им продължила два часа и половина. След нея те заявяват на водачите на промяната Петър Младенов и Андрей Луканов, че Тодор Живков се е съгласил да се оттегли доброволно, за да няма сътресения в страната.

 

Междувременно в грама от съветското посолство в София до Москва се съобщава, че Добри Джуров като военен министър е бил разпоредил военни части да са в готовност за действие, ако положението стане напечено.

Самият Живков след време споделя, че е бил силно изненадан, че сред преговарящите с него е бил ген. Добри Джуров, който можел да използва армията, ако Живков откаже да подаде оставка.

В доклад за положението в България на КГБ е употребен изразът: "Добра дума и пистолет вършат повече работа от само добра дума". По-късно в разговор между Михаил Горбачов и Андрей Луканов двамата са единодушни, че понякога "блага дума и пистолет вършат чудеса".

На 18 януари 1990 г. Тодор Живков е арестуван. Осъден е на 7 години затвор, но поради влошено здравословно състояние присъдата е заменена с домашен арест.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 16947 |07.11.2014 Статия в "Щурец" от 1933 г. звучи стряскащо актуално . 0| 5459 |06.11.2014 Берлинската стена като амбулантна стокa . 1| 6705 |04.11.2014 Забравеният роман-шедьовър за Априлското въстание . 6| 7835 |04.11.2014 Фейсбук: Полковник Дрангов вместо земеделеца Ненчев за военен министър ?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads