Реклама / Ads
34| 14759 |03.05.2015 МИНАЛО

Кметът на Панагюрище: Кръвният данък и ангарията не са ли робство?!

.
Никола Белишки
Как да наричаме оня процес, когато работиш ангария? Как да наричаме времето, когато плащаме кръвен данък? Как да наричаме времето, когато всеки "правоверен" може да влезе в къщата ти и да те заколи като агне. Така в "120 минути" по bTV кметът на Панагюрище Никола Белишки отвърна на тези, които казват, че е нямало турско робство.
 
Обърнах се към всички българи. Дали не забравихме тяхното ние, което са ни оставили предците. Обърнах се към всички, които милеят за България. Ако не знаем кои са ония хора, няма как да намерим правилния път. И още повече, когато сме разединени, каза кметът.

Три са основните моменти в моето слово. Първото - има исторически факти и това е самата истина. Ако някой  ги оспорва да е на висотота на З.Стоянов, Ботев, Левски и Макгахан. Вторият момент- преклонение пред предците. Третият - призив за обединение, тогава сме силни и ще ни  уважават, категоричен бе панагюрец №1. той припомни , че в книга има биографиите на 82-мата  делегати на Оборище. Те са различни по имотно състояние и идеали, но ги е обединила идеята за чиста и  свята република на Апостола, припомни той.

Болно ми е, че се спестяват факти от историята на държавата. А те са истина. Няма как една политическа система да е цяла, ако не се стъпи на здрави основи, когато назрява напрежение, да си затваряме очите и казваме, че не е било така, посочи кметът.

Политниката да върви. Тя се прави от политици. Но историята се живее от обикновени човеци. И когато обикновият човек каже стига,  тръгва, добави той.

Обикновените хора, от които съм част и аз, ме поздравяват. Казват, че трябваше някой да го каже. Ако З.Стоянов е записал зарписките си, то в Панагюрище всеки род има собствени записки. Политиците , които бяха на място, също ме поздравиха, разказа той за отношението на хората към него след речта в Панагюрище.

Някои се опитаха да използват речта ми за политически цели. И президентът и другите не са по-малко патриоти от мен,  но не се знае дали от неговата камбанария може да вземе такава позиция. Стоя твърдо зад  думите си. Мога да кажа, че тези думи може да ги повторя, категоричен бе кметът.

Идята ми е, да не се разединяваме. И това е идеята на всички панагюрци, завърши Белишки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 11803 |02.05.2015 Вдигнаха паметник на славния ген. Жуков в центъра на Стрелча . 6| 5488 |02.05.2015 Кадиев кани на: Поход срещу нацизма и цвете за 9 май . 1| 5519 |01.05.2015 139 години от Априлското въстание . 12| 10835 |30.04.2015 Раковски: Знамето ни показва, че сме арийци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads