Реклама / Ads
0| 6732 |16.09.2016 МИНАЛО

Легендарен плувец спасява 20 живота при страшен инцидент

.
На 16 септември 1976 г. тролей, движещ се край Ереванското водохранилище, полита към дъното. В превозното средство се намират 92-ма пътници. Шаварш Карапетян се прибира от тренировка по подводно плуване и става свидетел на инцидента. Без да губи и секунда се хвърля да помага заедно с брат си Камо.
 
Кой е Шаварш Владимирович Карапетян? Той е 1-кратен световен рекордьор, 17-кратен световен шампион и 13-кратен европейски шампион по подводно плуване. Това е дисциплина, която също се практикува в басейн и състезателите нямат право да поемат въздух през цялата дистанция.

Виждайки трагедията, Шаварш се гмурка, а Камо поема хората и ги прехвърля на лодка, където вече ги очаква техният треньор.

Видимостта на практика е нулева, водата е твърде мътна. Тролеят е обгърнат от гъст облак тиня. Шамарш се ориентира по токоприемниците (известни като тиранти) и се добира до покрива, после чупи с ритници задното стъкло.

"Това бе единствената възможност. Нарязах се целия, защото това стъкло е огромно и не е като автомобилните", разказва Карапетян, цитира от bTV.

 

Той веднага напипва първото тяло и го издърпва към себе си. В този момент осъзнава, че е допуснал сериозна грешка - преди гмурканото е трябвало да извърши хипервентилация, тоест няколко дълбоки вдишвания. Чрез тази техника опитните гмуркачи могат да изкарат под вода до четири минути. Разбира се, това важи само при свежи сили. В онази ситуация обаче Шаварш е на предела.

 

"Всеки път анализирам случая така, както спортистите анализират ефективността на своето представяне. Осъзнавам колко грешки допуснах. Ако не бяха те, вероятно щях да спася повече хора..."

 

Двадесет минути в ледената вода. Двадесет оцелели. В действителност героят изважда повече хора, но не всички оживяват. Когато измъква последния, вече е в безсъзнание. В докараните бутилки няма кислород. Шаварш е сигурен, че в противен случай е щял да спаси всички.

 

"След първото гмуркане вече не се страхувах. Задейства се тренировъчният инстинкт, който бях изградил чрез спорта".

 

Според експертите по онова време Карапетян е единственият човек в света, който може да извърши подобно нещо. На следващата сутрин лекарите му поставят две диагнози - общо отравяне на кръвта и двустранна пневмония. Прекарва 45 дни на легло в лечебното заведение. Гади му се дори при вида на водата. Връщането към спорта изглежда направо нереално. Но той все пак се върна. И остана до 1979 г., когато се оттегли след 11-ия си световен рекорд.


От 92-мата пътници оцеляват 46.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 14589 |21.02.2016 Я. Гочев: Преброявам цели 8 опита за спасяване на Левски . 0| 5050 |20.06.2015 7-годишният Константин по чудо се спасява от водния ад в „Аспарухово“ . 1| 6003 |22.05.2015 Стилян Петров разказа за най-дългите крачки в живота си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads