Реклама / Ads
5| 27147 |29.11.2014 МИНАЛО

Ленин и Сталин сменят името на Булгария на Татарстан

.
Волжска България
Учените Рустам Набиев и Шавкят Богданов са поборници за възкръстването на името Булгария в днешната руска автономия Татарстан. След като Иван Грозни прогонва татарите, се титулува за цар на руси и българи, имайки предвид населението на днешен Татарстан.
 
Малко след революцията през 1917 г., за известно време се връща името Булгария, но Владимир Улянов Ленин и Йосиф Висарионович Сталин се погрижват името Татарстан да бъде възстановено…

Мнозинството от хората, запознати с историята и особено с военната история, знаят, че барутът и огнестрелното оръжие са изобретени от китайците. В Западна Европа те са проникнали чрез арабите през Пиренеите в ХІІ - ХІІІ век.

В манталитета на средния европеец и американец като екзотични страни се възприемат Иран, Индия, Китай. В старо време обаче евразийските степи от Великата Китайска стена до Панония са населени и контролирани от десетки народи, които са развивали свои технологии и са имали свой, северен, път на коприната. По онова време евразийските българи (булгари, болгари), са изграждали могъщи държави на север.

Днес техните потомци в Русия се стремят да възродят идеята за могъществото на тези държави, играли важна роля в историята. В някои отношения те са били по-напреднали от жителите на Западна Европа. Установено е, че в севера на Евразия е съществувал друг път на коприната и други, непознати до сега, търговски пътища. Това северно направление на транс континенталната търговия почти не се отчита от съвременната наука, особено по отношение на зародилата се във Волжка България ранна артилерийска технология.

От руски летописи е известно, че в средата на ХVІ в. московско-суздалската войска,която нападнала Волжка България, попаднала на плътен оръдеен огън от крепостните стени на град Булгар. Ефектът от топовните залпове бил зашеметяващ всред редовете на многобройните нападатели. Скоро техните командващи предложили сключване на мир. Това събитие се смята за първата среща на русите с огнестрелното оръжие.

Старите булгаро-татарски хроники не сочат кога се е появил барутът във Волжката държава, но за това пък има косвени данни от византийски, персийски и арабски източници, според които това е станало далеч преди посочената битка.

В тези източници също се сочи, че Волжка България е имала високо развитие на занаятите и промишлеността, а съвременните археологически разкопки потвърждават това.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 20323 |11.11.2014 Путин: СССР нямаше да победи нацистите, ако Сталин не е бил неумолим . 87| 8604 |23.09.2014 Режисьорът на "Роден на 4 юли": Сталин е фантастична и грандиозна личност . 12| 11688 |02.02.2014 Сталинградската битка- 19 ноември 1942-2 февруари 1943 г. . 84| 42864 |09.01.2014 Как Хуго Шмайзер създаде автомата АК-47/Калашников/ на Сталин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads