Реклама / Ads
29| 6377 |15.06.2015 МИНАЛО

Македонският герб е от ... Созопол

.
Созополски герб
Интересна археологическа находка – оловен букраний, бе открит в неделя при разкопки в Созопол, съобщават от Националния исторически музей.Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят и оттам преминали и при траките в края на V в.пр.Хр. Амулетът-букраний от Аполония Понтика (така се е наричал Созопол в тази епоха) е именно от това време, отбелязват историците.
 
"Това, което отличава новооткритият созополски амулет е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония. Според скопските държавнотворци тя била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век. Имало я в гроба му в село Вергина (Северна Гърция)", се чете в позицията на директора на музея проф. Божидар Димитров.

"Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем лъча. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавния флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот. Но Япония не протестира и досега кой знае защо не го прави", посочи още Димитров.

Според него обаче днес може да протестира Созополската община, наследник на Аполония Понтика."Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика. Според древни историци Филип Македонски имал много добри връзки с нашата Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей. Преговори със созополско вино и созополски паламуд няма начин да не завършат с успех и Филип оставил града независим. Не без да открадне един от символите му – лекуващото слънце", смята Димитров.

Според него Община Созопол може да осъди Македония за "неправомерно ползване" на древен паметник. "В България има такъв член в закона и много фирми ползващи ритони на Панагюрското съкровище бяха осъдени да платят на музеите солидни суми. Адвокати вече ровят в международното законодателство, тъй като българските закони все още не действат на територията на Македония", посочи Божидар Димитров и призова кметът на Созопол Панайот Рейзи да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост.

"Идват избори и някой и друг милион евро едва ли ще са му излишни. Не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение", завършва любопитното писмо на Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5487 |08.01.2015 Война за паметник между червени и гербери в Сливен . 1| 6608 |02.09.2013 Откриха брат-близнак на вампира от Созопол . 17| 13278 |21.07.2013 Как Русия предлага да се реши Македонският въпрос през 1908 г. ? . 17| 25261 |01.10.2011 Журналистът Борислав Василев: Лев Главинчев е македонският граф Дракула!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads