Реклама / Ads
8| 14425 |09.05.2018 МИНАЛО

Малко известни неща за Втората световна война

.
Участвали ли са индианци във Втората световна война? Преследвани ли са били ”Свидетели на Йехова” наравно с евреите”? С кого се е снимала Едит Пиаф през войната? Служила ли е в армията сегашната кралица на Обединеното кралство?
 
Ето няколко супер любопитни факти за Втората световна война:

. По време на Втората световна война Голямата джамия в Париж помогнала на много евреи да се спасят от преследването на нацистите: тук им били давани фалшиви мюсюлмански свидетелства за раждане.

. Уинстън Чърчил загубил изборите през 1945 г., макар да бил спечелил войната.

. През 1942 г. по време на бомбардировките над Ливърпул, проведени по заповед на фюрера, бил унищожен и район, в който се родил и известно време живял неговия племенник – Уилям Патрик Хитлер. През 1939 Уилям Патрик се мести от Великобритания в САЩ. През 1944 г. той се записва в американския флот, пламтящ от омраза към чичо си. По-късно си променя името на Стюарт Хюстън.

. 80% от всички мъже в Съветския съюз, родени през 1923 г., загинали по време на Втората световна война.

. През Втората световна война принцеса Елизабет (сегашната кралица на Обединеното кралство) служи като механик-водач на линейка. Нейната служба продължила 5 месеца.

. През войната Япония пуснала над Китай бомба от заразени с бубонна чума плъхове. Това ентимологическо оръжие причинило епидемия, в резултат на която загинали между 440 и 550 хиляди души.

. От 40 000 души, които служели на подводници, се върнали само 10 000.

. През 1935 г. шотландският физик Робърт Уотсън Уот работи над „лъч на смъртта“, който може да унищожи вражески самолети с помощта на радио вълни. Неговият лъч на смъртта в крайна сметка се превръща в „радар“ и „радиолокатор“.

. Освен евреите и циганите, „Свидетелите на Йехова“ също били преследвани и вкарвани в концентрационните лагери.

. През войната хамбургерите в САЩ се наричали «Liberty Steaks», за да се избегне немското звучене на сандвича.

. В съветската армия имало картечар на име Семьон Константинович Хитлер. Той бил евреин и се бил за СССР и дори получил медал “За бойни заслуги“. Не е ясно това печатна грешка ли е или е направена нарочно.

. Оказва се, че стотици евреи воювали на страната на нацистите, макар и не за Германия, а за Финландия. Тъй като Финландия била под влиянието на нацистка Германия, финландските евреи трябвало да се сражават за коалицията, ръководена от Хитлер. Финландия отказва да реши „еврейския въпрос“ и оставя на своите евреи пълни права и свободи. Някои евреи дори получили немския Железен кръст, но отказали да приемат тази награда.

. По време на 2-та световна война в качеството на криптографи били използвани много индианци, защото техният език бил практически непознат и декриптирането му било много трудно.

. По време на окупацията френската певица Едит Пиаф посещавала лагери за военнопленници на територията на Германия, където се снимала за спомен с пленените и немските офицери. След това в Париж лицата на военнопленниците били изрязвани и им били правени фалшиви документи. Пиаф посещавала повторно лагера и тайно носела тези паспорти, с които някои от заловените успели да избягат.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4453 |05.02.2017 5 години от нещастието в Бисер, а виновни няма . 0| 16194 |12.04.2016 ФРОГОКО: Малко известно за Гагарин след 55 г. от полета в Космоса . 1| 6982 |18.09.2015 София за малко да стане пристанище при социализма? . 7| 7218 |27.08.2013 Звезда на Славия потъва вдън земя малко след 9.IX.1944

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads