Реклама / Ads
2| 5894 |30.05.2017 МИНАЛО

Меснер: Истинският алпинизъм бързо започна да ерозира

.
Райнхолд Меснер
Един от най-забележителните алпинисти за всички времена - Райнхолд Меснер, обяви, че повечето чужденци, които отиват в Непал в опит да изкачват планински върхове, сред които и Еверест, са само туристи, а не истински планинари. ”Повечето от тях са просто туристи, а не катерачи”, посочва той, цитиран от ”Хималаян таймс”.
 
Меснер е в Непал за честванията, свързани с годишнината от първото изкачване на най-високия връх на планетата. На 29 май 1953 г. новозеландецът сър Едмънд Хилари и шерпът Тензинг Норгей първи в историята успяват да достигнат връх Еверест.

Самият Меснер пък е първият катерач, успял да достигне най-високия връх, без да ползва кислород, а също е и първият човек, изкачил всичките 14 осемхилядници на планетата.

"Това, което се случва днес, особено във високите планини, не е алпинизъм", казва Меснер, наблягайки на нуждата да се популяризира традиционният алпинизъм, за да се опази стойността на истинското планинарство. "Много от хората по планините днес следват прокарани предварително пътеки, за да достигнат върха", казва той, имайки предвид ролята на шерпите, които прокарват пътя за клиентите си нагоре.

На 72 г. сега, Меснер е посветил 30 години от живота си да популяризира традиционния алпинизъм.


Според него днес стандартите за чист алпинизъм, установени от Хилари и Тензинг, ерозират бързо. "Хилари и Тензинг не отвориха вратата към Еверест в действителност, но те наистина проправиха път в неизвестното, което е истинският алпинизъм", казва Меснер.

"Да се катериш на закрито е различно, традиционният алпинизъм е да катериш стени, като по този начин си директно изложен на природата в най-чистия й вид", обяснява алпинистът. Допълва, че не е против туризма, доколкото и Непал се нуждае от приходите от туристи повече отвсякога. Самият той е прекосил пеша Антарктика, Гренландия, Тибет и пустините Гоби и Такла Макан.

Меснер описва преживяванията си при тези пътешествия в издадени вече 50 книги. Наскоро пък беше в Кумбу, за да участва в заснемането на филм за връх Амадалбам, наричан още Свещената планина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4798 |18.09.2016 Сагата с „конюшните“ започнала преди 13 години . 0| 7443 |09.07.2016 Прочети! Истинският прогресист, разказ от Иван Вазов . 8| 5855 |08.02.2016 Истинският Индиана Джоунс" за най-новото в египтологията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads