Реклама / Ads
34| 6198 |28.01.2016 МИНАЛО

Методиев: Съветско робство или комунистическо присъствие след 9 септември?

.
Веселин Методиев
Онова, което е станало символно за българите, може да се разбере чисто социологически и трябва да бъде охранявана зона, трябва да бъде запазено, каза по БТВ историкът и бивш просветен министър Веселин Методиев.
 

„Ние сме преживели множество неприятности по повод на нашата идентичност, на нашата гордост”, отбеляза той и напомни, че Васил Левски е бил забранен през 1973 г. заради тезата, че е прокарвал буржоазните идеи на тогавашна Европа.

 

Методиев беше категоричен, че точният термин е „османско владичество”, като думата „робство” още от Възраждането се използва с политическа цел.

 

Според него т.нар „османско присъствие” е по-скоро плод на пропагандата на БСП от началото на 90-те, когато в притурките към учебниците по история е било обяснено, че в определени територии на Османската империя по кърджалийското време централната власт практически не е присъствала и е имало само „присъствие”. Това обаче било използвано за удар по управляващата тогава СДС, която била обвинена от БСП, че заради коалицията си с ДПС редактира историята.

 

„Съжителството” е термин от антропологията, няма място в историята”, подчерта той.

 

По думите му легитимното притеснение на хората идва от случващото се в момента: „Безумната паносманистка идея, която кънти в главите на управниците на съседната на нас държава. Нали искаха да бъдат европейци, нали искаха да живеем в един свят на ЕС, там няма такива „дълбочини”, там се учим да живеем заедно”.

 

Методиев отбеляза, че в момента се учи много средновековие, известни са много факти около османското владичество, но учениците знаят твърде малко за XX век, за строителите на съвременна България.

 

„Съветско ли е робството или е комунистическо присъствието след 9 септември – там избитите за няколко месеца са детски хиляди, не знаем такова насилие в историята на българския народ”, коментира Веселин Методиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6383 |27.01.2016 Честит рожден ден, Моцарт! . 6| 7258 |25.01.2016 Днес Владимир Висоцки щеше да навърши 78 години . 9| 7486 |24.01.2016 Анархист: Който не плачеше за смъртта на Димитров, го пребиваха . 18| 6656 |23.01.2016 Жена пилот на турския изтребител Ф 16 е свалила руския Су 24

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads