Реклама / Ads
0| 5372 |11.04.2016 МИНАЛО

Миков: Концлагеристите от „Бухенвалд” доказаха, че свободата е ценност

.
Михаил Миков
„Днес почитаме паметта на тези жертви на фашистките гонения и на войната, запалена от режими, коренящи се в отрицанието на другите политически идеологии и унищожението на различните, несъгласните, чуждите – етнически и религиозни малцинства, политически опоненти, военнопленници”, коментира във Фейсбук председателят на НС на БСП Михаил Миков по повод Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните.
 

Той подчертава, че датата 11.04 свързваме с избухването на въстанието в „Бухенвалд” през пролетта на 1945 г., когато лагеристите сами са извоювали свободата си още преди пристигането на съюзническите войски в края на Втората световна война.

 

„Изключително важно е да не губим спомена за тези исторически безумия дори когато заличаването би обслужило добре някоя съвременна политически коректна редакция на фактите. На такива опити сме свидетели в последните десетилетия в България”, пише още Миков. По думите му, за съжаление те продължават и днес, но няма да успеят, докато съществува политическа воля за противодействие. Лидерът на левицата е категоричен, че БСП е носител на такава воля. По думите, му тази воля последно е намерила израз във внесения от левицата законопроект за обявяване на авторитарните режими в периода 1923 – 1926 и 1934 – 1944 г. за престъпни. „Тях свързваме с години, в които и в нашата страна е имало системно и целенасочено унищожаване на демократичните начала, гонения и концлагери”, заявява Миков.

 

Соцлидерът допълва, че 11.04 е паметна дата и защото примерът на концлагеристите от „Бухенвалд” е доказателство, че свободата е ценност, свързана с неунищожимото човешко достойнство. „Тя може да изправи и изведе до победа дори слабите, голите, гладните...”, заключва Михаил Миков

 

Пълният текст:

 

Другари,

 

11 април е Международен ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните. Датата свързваме с избухването на въстанието в „Бухенвалд” през пролетта на 1945 г., когато лагеристите сами извоюват свободата си още преди пристигането на съюзническите войски в края на Втората световна война. Днес почитаме паметта на тези жертви на фашистките гонения и на войната, запалена от режими, коренящи се в отрицанието на другите политически идеологии и унищожението на различните, несъгласните, чуждите – етнически и религиозни малцинства, политически опоненти, военнопленници.

 

Изключително важно е да не губим спомена за тези исторически безумия, дори, когато заличаването би обслужило добре някоя съвременна политически коректна редакция на фактите. На такива опити сме свидетели в последните десетилетия в България. За съжаление те продължават и днес, но няма да успеят, докато съществува политическа воля за противодействие. БСП е носител на такава воля. Последно тя намери израз във внесения от левицата законопроект за обявяване на авторитарните режими в периода 1923 – 1926 и 1934 – 1944 г. за престъпни. Тях свързваме с години, в които и в нашата страна е имало системно и целенасочено унищожаване на демократичните начала, гонения и концлагери.

 

11 април е паметна дата и по още една причина. Примерът на концлагеристите от „Бухенвалд” е доказателство, че свободата е ценност, свързана с неунищожимото човешко достойнство. Тя може да изправи и изведе до победа дори слабите, голите, гладните...

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5227 |16.02.2016 Миков: Екзарх Антим I трябва да е пример за съвременните водачи на българския народ . 6| 6611 |26.08.2015 Миков: Никой не показа воля да заличи следите от палежа на Партийния дом . 10| 5703 |09.05.2015 Миков: Никой не може да заличи страниците в историята, написани с кръв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads