Реклама / Ads
Frognews
6| 5407 |26.08.2015

Миков: Никой не показа воля да заличи следите от палежа на Партийния дом

.
Михаил Миков
подпалена сградата на бившия Партиен дом. За четвърт век, шест обикновени и едно Велико народно събрание, никой не показа волята да заличи следите от този пожар”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във Фейсбук по повод годишнината от подпалването на сградата, в която тогава се помещаваше БСП.
И макар материалните щети вече да ги няма, все още се борим с духовните поражения. Днес още се случва някой друг символ, пазещ историческия спомен за цяла епоха, с нейните жертви и подвизи, с нейните достижения и несбъднати стремежи, да попадне в полезрението на някой „изразител на политическо мнение”, въоръжен с четка, флакон и омраза. Вярно, боята не е като пламъците, подигравката не е като насилието, но ми се струва, че важният момент е в усещането за границата – онази между цивилизованото и отговорно поведение спрямо историята на народа и вандализма, който иска да я заличи на всяка цена”, отбелязва лидерът на социалистите.

 

Ето пълния текст на коментара:

 

Приятели,

 

Навършват се точно 25 години от събитие, чиято сянка съпътства целия преход и се усеща и до днес. В нощта на 26 август 1990 г. беше подпалена сградата на бившия Партиен дом, в която по онова време се помещаваше БСП.

 

За близо четвърт век, шест обикновени и едно Велико народно събрание, никой не показа волята да заличи следите от този пожар. Някои приеха това безсмислено хулиганство за своя кауза и своя победа и къде по-явно, къде по-скрито, се гордееха с него през времената на прехода. Учудващо е, че подобна реторика се чува и днес, когато още има партии, които нямат друга идеология, освен антикомунистическото говорене и отрицанието на всичко минало, които омаловажават постигнатото от нашите родители и охотно предлагат и продават националните ни интереси през морета и океани. За мен продължава да е необяснима от цивилизационна гледна точка и свръхреакцията към символите на един свален режим от страна на онези, които дълго са били пасивни по отношение на неговата същност или дори са я подкрепяли, според модата и интереса си.

 

И макар материалните щети вече да ги няма, все още се борим с духовните поражения. Днес още се случва някой друг символ, пазещ историческия спомен за цяла епоха, с нейните жертви и подвизи, с нейните достижения и несбъднати стремежи, да попадне в полезрението на някой „изразител на политическо мнение”, въоръжен с четка, флакон и омраза. Вярно, боята не е като пламъците, подигравката не е като насилието, но ми се струва, че важният момент е в усещането за границата – онази между цивилизованото и отговорно поведение спрямо историята на народа и вандализма, който иска да я заличи на всяка цена. Примитивно е да се мисли, че прекрачването на тази граница вреди само на нашата партия – то вреди на целия ни народ. Ние от БСП сме тези, които през цялото това време запазихме дух на политическа толерантност, какъвто малко партии успяваха да демонстрират, дори инцидентно.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Папирус от жена Иисусова разтърси учени 8| 8018 |25.08.2015 . Събор на Петрова нива за 112 г. от Илинденско-Преображенското въстание 0| 6412 |22.08.2015 . Откриха стена с човешки черепи на ацтеките 0| 6325 |21.08.2015 . 20.08.917г., Ахелой - едно от най-големите сражения в средновековна Европа 5| 8016 |20.08.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ