Реклама / Ads
5| 8542 |28.11.2012 МИНАЛО

Най-известните ексхумации в историята

.
Останките на бившия палестински лидер Ясер Арафат бяха ексхумирани, за да се установи дали смъртта му е резултат на отравяне. По-рано в историята и други знаменити личности са били ексхумирани. Би Би Си разказа за някои от тях.
 

Евита Перон
Тялото на жената на президента на Аржентина Хуан Перон - Евита, е било балсамирано, но след военния преврат в средата на 50-те години на миналия век военните власти решават да изтрият спомена за нея. Тялото й е откраднато и дълго време властите не знаели какво точно да правят с него. То било крито в малък автобус, в театър, в канализацията, дори  в министерството на разузнаването.

През 1957 г., след намесата на Ватикана тялото на Евита Перон е погребано в Милано. На надгробната плоча било изписано чуждо име. Скоро улиците на Буенос Айрес осъмнали с надписи: ”Къде е тялото на Евита Перон?” През 1972 година тялото й е ексхумирано и изпратено на Хуан Перон, който през това време живеел в изгнание в Мадрид. Третата съпруга на Перон се разпорежда тялото на Евита да бъде репатрирано. Сега то почива в семейния мавзолей в Аржентина.


Чарли Чаплин
Тялото на гениалния комик Чарли Чаплин е откраднато от гроба му през 1978 година. Злоумишлениците заряват останките му в полето и искат откуп от адвоката му, за да ги върнат. Чаплин е бил погребан в швейцарското село Корсие-сюр-Веве, където прекарва последните 25 години от живота си. След като похитителите са арестувани, останките му отново са погребани в селското гробище. Този път гробът му е залят с бетон.

Христофор Колумб
В завещанието си Христофор Колумб уточнява, че иска да бъде погребан в Новия свят, но когато умира през 1506 г., там не се намерила подходяща църква за погребението му. Първоначално той бил положен в земята в испанския град Валядолид, а по-късно тялото му е преместено в манастир  в Севиля. През 1542 г. останките му са препогребани в Санто Доминго. В края на XVII век Испания отстъпила западната част на острова и тялото на Колумб е пренесено в Куба. След като тя получава независимост, и тленните му останки отново прекосяват Атлантическия океан, за да бъдат положени в Севиля.

Че Гевара
Роденият в Аржентина легендарен кубински революционер Ернесто Че Гевара е заловен и убит в Боливия през 1967 година. В продължение на много години мястото на погребението му се пазеше в дълбока тайна. През 1995 година боливийски генерал информира, че Че Гевара е погребан в близост до самолетна писта на летище, недалеч от мястото на убийството му. Две години по-късно, тялото му бе ексхумирано и изпратено в Куба. Сега то е в мавзолея Че Гевара, но мнозина се съмняват, че тялото, ексхумирано през 1997 г., действително е на легендарния Че.

Мария Кюри
Прахът на Мария Кюри и съпруга й Пиер е преместен от неголямо гробище - в Пантеона в Париж, през 1995 г. в знак на признателност. Мария Кюри умира през 1934 г. от левкемия, предизвикана от радиацията, на която се е подлагала заради работата си.

Оливър Кромуел
Вождът на английската революция, пълководецът и държавен деятел Оливър Кромуел умира през 1658 година. Тялото му е било балсамирано, а след това погребано в Уесминстърското абатство с полагащите му се почести. След възстановяването на монархията обаче тялото му е ексхумирано и обезглавено. Тленните му останки били разпръснати в дупка около ешафода, а главата му - изложена на показ пред парламента.

Редактор: Евгения Гигова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 26625 |20.11.2012 Разсекретиха досието на дъщерята на Сталин . 7| 10788 |16.11.2012 Какво е търсил Щраус в България? . 10| 10161 |09.11.2012 Стената в Берлин е зона на смъртта цели 28 г. . 4| 8211 |06.11.2012 Забранено за деца: Рахманинов развращава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads