Реклама / Ads
3| 11905 |11.04.2014 МИНАЛО

Нападения над Тодор Живков изчезват от кадър

.
Десетки фотоленти запечатват опити за покушения над Тодор Живков, но никоя от тях не вижда вестникарско мастило. Кадрите биват строго цензурирани и никой от фоторепортерите от онова време, не посмява да ги публикува.
 

Цензурата на ЦК на БКП, както и страхът от репресивните органи, не позволяват истината да излезе наяве. Най-известният случай, когато е било посегнато на личността на Живков, е т.нар. врачански атентат. Кадрите от събитието се появиха десет години по-късно. Тогава излезе наяве също, че в случая изобщо не става дума за нападение. Въпреки това кадър, на който генсекът е на земята, било напълно недопустимо да се появи в соцмедиите.

Друг път, когато наистина е имало нападение срещу Живков, обаче остава потулен. "Спомням си един случай на Оборище" - разказва известният фотограф Христо Юскеселиев пред „168 часа”, Тодор Живков идва от дома си и отива към ЦУМ. Охраната върви на тротоара, но далеч от него, за да изглежда лидерът като човек от народа. Изведнъж, както си върви спокойно, една жена, минаваща на тротоара, се нахвърля върху него и започва да го удря с юмруци.

Още по-странното беше, че охраната не реагира, а само се огледа. Най-вероятно са се съмнявали, че жената не е сама и ще се появи подкрепление, разказва Юскеселиев. Охранителите огледаха къщите и всичко наоколо. След като жената остана назад, и Живков и той продължи по пътя си. Както беше гневна, така изведнъж тя се разплака.

Какво се е случило с тази жена по-късно, не знам, допълва той. В този момент на улицата не бях само аз, имаше още много фотографи. Всички снимахме. Тези кадри обаче така и никога не бяха публикувани, заявява фотографът.

Това не е единственият случай, когато жена нескрито изразява агресията си срещу партийния вожд. Вече се е превърнал почти в легенда инцидентът в Русе. След него нападателката на Живков получава прозвището Мара Тухлата.

При едно от посещенията на Живков в крайдунавския град той се сблъсква с гнева на жена, наричана от съгражданите си Мара Петолевката. Тя била известна още преди инцидента с Тато, при това отново с недобра слава - като проститутка. Като видяла Живков, Мара го замерила с тухла. Смята се, че оттогава той не искал и да чуе за Русе.

Снимки от този инцидент, както и от другите два, така и не се появяват в пресата през тогава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 14121 |06.12.2011 „Последният лов” уби мита за Живков . 60| 15759 |07.09.2008 Днес Тодор Живков щеше да навърши 97 . 87| 16002 |05.08.2008 Тодор Живков - възродителят, слугата на Москва или просто човек от народа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads