Реклама / Ads
0| 4688 |10.12.2017 МИНАЛО

Навършва се 1 година от трагедията в Хитрино

.
Навършва се 1 година от трагедията в Хитрино, когато 7 души загинаха, а 29 бяха ранени при експлозия на цистерни с газ пропан-бутан. На 10 декември 2016 г. сутринта товарен влак дерайлира в района на гарата в селото.
 

Сигналът за инцидента е подаден в 05.37 часа. Взривната вълна засегна инфраструктурата и повече от 300 домакинства в селото – част от къщите в населеното място бяха сринати до основи, а на други бяха нанесени сериозни щети. Хитрино получи помощ от държавата, ЕС и дарения в общ размер на близо 33 млн. лв. за възстановяване, което продължава и днес. Усвоените до момента средства са близо 7,3 млн. лв. От общо 24-те къщи, които трябваше да бъдат възстановени в селото, 11 са дарение от Камарата на строителите. Десет от тях са готови, а строежът на едната закъснява заради проблем със собствеността на имота.

 

Останалите 13 се изграждат със средства от социални фонд в размер на 5 млн. лв., които държавата отпусна за населеното място. Напълно ремонтирани са покривите на над 60 къщи в селото. По още 30-40 се работи и предстои да се сключат договори за поправката на други покриви, които са били най-малко засегнати от взрива. Разследването на инцидента установи, че причината за дерайлирането на влака е несъобразена скорост и на двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков, бяха повдигнати обвинения за непредпазливост.

 

Според обвинението композицията е навлязла в гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ч, вместо с допустимите - 40 км/час. Според прокуратурата при наредено влизане в гара Хитрино локомотивният машинист Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор, а вторият локомотивен машинист Радослав Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.

 

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив. Съдебният процес срещу локомотивните е насрочено за 15 януари 2018 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5618 |09.12.2017 В Хитрино все още има хора без покрив година след трагедията . 1| 4828 |05.09.2017 8 години от трагедията с кораба ”Илинден” . 0| 4276 |25.03.2017 Три години след трагедията в ”Аспарухово” 30 фургона са дом на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads