Реклама / Ads
4| 12272 |11.02.2013 МИНАЛО

Неизвестните любими на Вазов - събрани в книга

.
Архиви разкриват неизвестните любими на Вазов. Д-р Стефанка Кръстева от Националния военноисторически музей представя книгата „Възпети от Вазов” в навечерието на двойния празник Св. Валентин и Трифон Зарезан.
 

Авторът на „Епопея на забравените” и „Под игото” е не само творец, издигнал в култ националната кауза, но и лирик, посветил редица свои стихотворения на прикривани приживе и премълчавани и до днес музи.

Списъкът им е дълъг – тук срещаме имена на еврейки, гъркини, французойки, рускини... Но дали поетът не е изживял истинската любов в заника на живота си – с артистичната писателка Евгения Марс?

Книгата „Възпети от Вазов” по същността си е романизирана биография, в която за първи път се проследяват вътрешните преживявания на поета при срещите му с нежния пол – приятелки, любовници, кандидатки за съпруги... Образът на поета е търсен в документалните свидетелства, свързани с интимната сфера на живота му - сфера, в която старателно са заключени всички двери, предназначени да пазят от околните един простосмъртен живот, изпъстрен с човешки грижи, разочарования, болки и с простички радости.

Но се оказва, че точно тези радости са доставяли на твореца повече щастливи изживявания, отколкото неговите организирани славни чествания. Книгата търси отговор на трудните въпроси, свързани с голямата майчина обич и последиците от нея, на която до голяма степен е бил обект самият Вазов. В изданието намират място темите за отстояването на право за личен избор и за цената на компромисите, които творецът е бил склонен да направи или категорично да отхвърли.

„Връщането към Вазов днес цели не толкова измеренията на миналото, а преотриването на вечните ценности, които правят живота ни стойностен и пълноценен”, казва авторката Стефанка Кръстева – първият доктор по музеология у нас. Според нея, при един съвременен поглед е необходимо да се види не само публично налаганият, а и човешкият образ на твореца, за да бъде той по-добре разбран и усетен от съвременното поколение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10192 |10.02.2013 Атрибутите на един соц мачо . 0| 8400 |09.02.2013 Агата Кристи била таен агент . 21| 22471 |07.02.2013 „ВТОРАТА“ БЪЛГАРИЯ В ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ VІІ-ІХ ВЕК . 37| 24045 |26.01.2013 НЕКА ДУХЪТ И КОСТИТЕ НА ЦАР САМУИЛ НАМЕРЯТ ПОКОЙ…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads