Реклама / Ads
0| 4395 |13.06.2018

Нелепа е промяната на церемонията за почит към загиналите за свободата на България

.
Във време, когато Въоръжените сили страдат от хронично недофинансиране, модернизацията им боксува, а във войските има некомплект от повече от 5000 души, да се посяга на военните ритуали, които пазят традициите и славата на армията е най-меко казано безотговорно!

Това се казва в Декларация на Управителния съвет на гражданско сдружение „Българска зора“.

 

Ето още какво пише в декларацията:

 

"На сайта на МО е поставен за обществено обсъждане проект на заповед на министъра на отбраната относно изменение и допълнение на Устава за войсковата служба на въоръжените сили на Република България. От проекта на заповедта става ясно, че се подготвя отпадането от военните церемонии на отдаването на почит от присъстващите на церемонията граждани към загиналите герои за свободата на България с падане на колене. Във време, когато Въоръжените сили страдат от хронично недофинансиране, модернизацията им боксува, а във войските има некомплект от повече от 5000 души, да се посяга на военните ритуали, които пазят традициите и славата на армията е най-меко казано безотговорно!

 

От внимателния прочит на проекта за заповедта може да се направи извода, че отдаването на почит към загиналите за свободата и независимостта на България с падане на колене за участващите в церемонията граждани отпада, като ще става със свеждане на глави, но за участващите в церемонията войски падането на колене остава. Така по време на церемонията пред падналите на колене военнослужещи за отдаване почит на загиналите за свободата на България, на официалната трибуна нелепо ще стърчат официалните лица! Нелепо и обидно не само към паметта на загиналите, но и към към участващите в церемонията военнослужещи!

 

Мотивът за отпадане отдаването на почит към загиналите за свободата на България от гражданите с падане на колене, че по-възрастни хора изпитват затруднения да отдадат почит на героите по този начин е несериозен, тъй като и според сега действащия устав, това е призив, който не е задължителен!

 

Ние, членовете на гражданско сдружение „Българска зора“ смятаме, че такава промяна в Устава за войсковата служба на въоръжените сили на Република България е неуместна и вредна, в ущърб на християнските традиции и воинските традиции на Българската армия."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Преди 28 години се проведоха първите демократични избори у нас 3| 5212 |10.06.2018 . 30 години от полета на втория наш космонавт Александър Александров 0| 5461 |07.06.2018 . 142 години от гибелта на Ботев, поклон пред загиналите за Свободата 0| 5999 |02.06.2018 . Над 1100 души тръгват по стъпките на Ботевата чета 0| 5049 |28.05.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО