Реклама / Ads
44| 7866 |04.01.2014 МИНАЛО

Паметник на цар Самуил наесен, Гърция ни дава костите?

.
София ще има паметник на цар Самуил тази есен. Инициативата е част от програмата за отбелязването на 1000 г. от смъртта на предпоследния владетел на Първата българска държава.
 

Това пише "24 часа". Паметникът ще бъде изграден със средства на фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. получи наградата на Европарламента за европеец на годината. Идеята има подкрепата на Столична община.

"Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Затова е редно столицата да има паметник на владетеля", смята зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов. "Чакаме главният архитект да предложи подходящо място в центъра, на което да бъде поставен паметникът. Визията му ще бъде избрана с конкурс. Фигурата на владетеля трябва да е красива и разбираема за хората. Паметникът трябва да е поставен до края на септември", заяви д-р Врабевски. Един от възможните варианти е фигурата на цар Самуил да бъде поставена в Княжеската градина.

За нейната визия обаче предстои да се обяви конкурс. Д-р Врабевски е категоричен, че трябва да се направи всичко възможно до октомври, когато ще бъде отбелязана годишнината, у нас да се върнат и останките на цар Самуил с тези на сина му Гаврил Радомир и племенника му Иван Владислав. Те са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф. Николаос Муцопулос на остров Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро. Трите каменни саркофага и до днес може да се видят на острова при останките от средновековната православна базилика от времето, когато островът е бил българска територия. 

 

От 6 г. гръцката страна е заявила готовност да предаде останките на цар Самуил и плащаницата му, като срещу тях иска да получи византийски патриаршески свитъци. Някога те са се пазели в манастир в днешна Северна Гърция, но са пренесени от Богдан Филов в България по време на Втората световна война, за да не бъдат унищожени. Това не са български реликви, защото в тях се описва церемониалът на византийската църква, и стойността им за нас не може да се сравнява с тази на костите на цар Самуил", категоричен е д-р Врабевски. Той е убеден, че останките на владетеля, сина и племенника му трябва да бъдат върнати у нас и да бъдат препогребани с най-високи военни почести. Според него те може да бъдат положени в криптата на храм-паметника "Св. Ал. Невски" и да привличат туристи. Тепърва ще се планира и с какви събития в други държави и в столицата на ЕС - Брюксел, фондацията и общината да отбележат съвместно годишнината. За годишнината има сформиран и национален комитет, който оглавява премиерът Пламен Орешарски.

 

Още през 2011 г. македонската държава издигна 5-метров паметник на българския владетел на централния площад в Скопие. Той се издига до монумента на Александър Македонски, а при поставянето му Самуил беше обявен от властите там за македонски цар. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 9775 |21.08.2013 Гърция си иска църковни реликви от България; да си върнат костите на Самуил! . 37| 24047 |26.01.2013 НЕКА ДУХЪТ И КОСТИТЕ НА ЦАР САМУИЛ НАМЕРЯТ ПОКОЙ… . 22| 11186 |20.12.2012 "Нова Македония": В Израел издигнаха, после разрушиха паметника на цар Борис III

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads