Реклама / Ads
Frognews
41| 23732 |03.01.2008

Парламентът дава 1 млн за беломорските бежанци, потомците им още чакат

.
На днешната дата през 1921 г. Народното събрание отпуска кредит от 1 милион лева за настаняване на бежанците от Беломорска Тракия. Така започва преселението, оставило толкова трайни следи в историята и чувствата ни.

То се налага, защото две години по-рано страната ни е сключила Ньойския мирен договор, съгласно който трябва да приеме и устрои 200 000 бежанци от там. След Гръцко-турската война, завършила с разгром на гръцката армия при р. Сангария край Анкара, се оформя съвременната гръцка територия. Като компенсация за загубените земи в Мала Азия, клането на гърците в Измир и прогонването от Истанбул, Великите сили предават на Гърция нашето Беломорие. Българите-християни от там са изселени в България по междудържавната спогодба "Моллов-Кафандарис" от 1927 г. Тя е подписана от финансовите министри на България и Гърция проф. Владимир Моллов и Георгиос Кафандарис. Според нея българско население от Беломорска Тракия се преселва в България, като в същото време етническите гърци от територията на България се преселват в Гърция. Двете страни се ангажират да компенсират финансово своите бежанци за имуществото, останало на територията на другата държава.
Това допълнително увеличава броя на бежанците в България, като разликата в дължимите компенсации е неблагоприятна за страната ни. Гърция се задължава да изплати 1 050 000 лв. на България.
Всъщност много от беломорските българи в резултат на репресиите, на които са били подложени, са избягали сами в периода 1918-1924 г. В Беломорието остават около 60 000 българи мюсюлмани и около 100 000 етнически турци.
Част от парите, отпуснати за т.нар. бежански заем, са били използвани за пресушаване на крайбрежни земи и блата с идеята беломорските бежанци да бъдат оземлени. Съдейки обаче по сегашните им реституционни претенции, това едва ли е станало.
Бежанците от Беломорска Тракия и техните наследници са имали възможност да бъдат обезщетени за отнетите им имоти там през последните 18 години. Повечето от тях са получили суми в размер на няколко стотин лева. Редът за обезщетението им е променян многократно, поставяни са и нови срокове. Условията са регламентирани в правилник за прилагане на Закона за земята. За да се получи обезщетение за земите, останали в Гърция по спогодбата "Моллов - Кафандарис", е нужно да представят свидетелство за етническо малцинство или декларация за изселване, или оригиналите на облигациите и неизплатените купони към тях.

 

Петър Димов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Диктаторът Чаушеску - разстрел заради мизерия и деца със СПИН 28| 35368 |25.12.2007 . Мата Хари – красивата шпионка с грозната смърт 9| 33950 |15.10.2007 . Ернесто Че Гевара - воин за обединена Америка 22| 8956 |03.10.2007 . Съединението 9| 7460 |05.09.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ