Реклама / Ads
0| 5712 |18.07.2018 МИНАЛО

За първи път! Показват спасените бойни знамена от Първата световна война в НВИМ

.
За първи път показват заедно всички 14 спасени бойни знамена на Българската армия. Изложбата е в Националния военноисторически музей (НВИМ) и е по повод две значими годишнини - 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война.
 

„Потъналите в забвение герои, които в трагичните дни на септември 1918 година успяват да извършат поредица от подвизи, за да спасят тези знамена, трябва да се покажат. Те са най-големите светини. Под тези дипли войниците са воювали и загивали", заяви д-р Стоян Николов, ръководител научна група в НВИМ.

 

„Войниците получават заповед да изгорят знамената, но да не ги дадат в плен. Хората взимат адекватното решение, че не могат да изгорят знамената, защото престават да съществуват като военна част”, каза доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВИМ пред НТВ.

 

Българските офицери и войници, останали в заложничество, свалят от дръжките знамената и за да не ги предадат във вражески ръце, с риск за живота си, ги укриват пренасяйки ги в България. Този акт на себеотрицание остава в историята като един от най-емблематичните примери за опазване на честта и славата на Българската армия.

 

"Най-сериозните успехи на Българската армия е непопадането на български знамена в плен", добави доц. д-р Соня Пенкова. Всяко знаме е свидетел на героични постъпки.

 

"Много знамена продължават своя път и във Втората световна война. Като например, тези с петолъчката. Това е характерно за знамената от Втората световна война. Има заповед от командира на Първа българска армия, според която трябва да се заличат всички монархически символи. За съжаление има и по-лоши от този, когато са изрязвани самите вензели на владетеля, тук са само пришити", допълни доц. д-р Соня Пенкова.

 

Изложени са и лични вещи, медали, гривните, заковани към дръжката на знамената, както и един уникат - печат на действащата армия от времето на Първата световна война.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6232 |10.06.2018 Преди 28 години се проведоха първите демократични избори у нас . 0| 7821 |01.03.2018 На Първи март не трябва да се пипа и носи черно . 3| 10317 |17.09.2017 Стефко Колев, един от първите отвлечени: Чувствам се жертва и на държавата, и на престъпниците . 0| 9240 |10.04.2017 На 10 април в космоса излита първият български космонавт Георги Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads