Реклама / Ads
0| 6605 |03.07.2007 МИНАЛО

Първото предаване на Радио „Свободна Европа” е излъчено на 4 юли 1950 г.

.
Култовата за десетки родни дисиденти радиостанция спря излъчванията си на български език в началото на 2004 г. В продължение на повече от 50 години Радио „Свободна Европа” заместваше липсата на свободни и независими медии в България, като информираше за актуални събития и ги коментираше. След падането на Берлинската стена обаче, неговите функции постепенно се изчерпаха и с решение на
 
  Ирина Калчева

 

Радио „Свободна Европа” е радиостанция и комуникационна организация, създадена през 1950 г. от Националния комитет за свободна Европа и финансирана от Конгреса на САЩ. Тя е замислена като инструмент на ЦРУ в борбата му срещу съветската доминация в страните зад Желязната завеса, която трябва да се води с помощта и участието на самите източноевропейци. Организацията съществува и днес в някои страни от Европа и Близкия изток и предава повече от 1000 часа на седмица на 28 езика. Официалната мисия на Радио „Свободна Европа” е да популяризира демократичните ценности и институции чрез разпространяването на информация за текущите събития и коментари към тях. Централата на радиото е разположена в Мюнхен, откъдето на 4 юли 1950 г. е излъчено първото предаване, насочено към Чехословакия.

Главната цел на Радио „Свободна Европа” е не само да информира слушателите си за актуалните събития, но и да предизвика естествената смърт на комунистическата система и да провокира либерализирането на т.нар. сателитни страни (Полша, Чехословакия, Унгаия, Румъния и България). В името на тази цел радиото се стреми да замести местните радиостанции, като предостави една алтернатива на контролираните и обсебени от комунистическата партия медии. Според някои от стратезите на Студената война, тя по същество е война на идеите и трябва да се води с политически, а не с военни средства. Поради тази причина ЦРУ финансира редица проекти, включително и Радио „Свободна Европа”, чрез които да редуцира влиянието на комунистическата идеология над възгледите на интелектуалците от Стария континент и развиващия се свят.

През 1971 г. ЦРУ се оттегля от проекта и управлението му е прехвърлено към Съвета за международно излъчване на радиопредавания. През 1976 г. Радио „Свободна Европа” се слива с подобна антикомунистическа организация, наречена Радио „Свобода”. Тя е основана през 1951 г. от Американския комитет за освобождаване народите на Русия и също е финансирана от Конгреса. Новата организация носи кумулативното название Радио Свободна Европа/Радио Свобода. В периода 1985 – 1993 г. тя излъчва още една подобна пропагандна радиостанция – Радио „Свободен Афганистан”.

В повечето от източноевропейските комунистичеки държави слушането на Радио „Свободна Европа” е било незаконно и се е правело тайно. Правителствата са вземали мерки за заглушаване на предаванията – съветските власти например са правели непрекъснати опити до 1988 г.

Крахът на СССР обаче намалява нуждата от съществуването на Радио „Свободна Европа”. В резултат на това бюджетът на организацията е силно редуциран, през 1995 г. централата й е преместена в Прага и голяма част от кампаниите й в Източна Европа са отменени за сметка на стартирането на нови в други размирни части на света. През 1998 г. са създадени Радио „Свободен Ирак” и Радио „Фарда” в Иран, през 1999 г. започва излъчване в Косово, а през 2002 г. е възродено и Радио „Свободен Афганистан”. По времето, когато Радио „Свободна Европа” пропагандира демократичните ценности в Европа, подобна стратегия е възприета от Конгреса на САЩ и по отношение на Азия – Радио „Свободна Азия” се излъчва от 1950 г. на девет азиатски езика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7474 |27.06.2007 Йоркширският изкормвач . 2| 20252 |20.06.2007 Кубинската криза довежда САЩ и СССР на косъм от ядрена война . 0| 8219 |15.06.2007 „Огнена вода” с име на кралска династия . 16| 10969 |13.06.2007 „Задната къща”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads