Реклама / Ads
0| 8289 |23.05.2014 МИНАЛО

Пет питанки за Колизеума в Рим

.
Пет факта за Колизеума в Рим, които не са особено известни, със сигурност ще ви накарат да погледнете по различен начин на символа на италианската столица, пише peika.bg.Факт 1
 

Колизеумът бил проектиран от някой си Гаудицио. Името му обаче било старателно заличено от историческата памет. За да е сигурно, че няма да построи второ такова чудо на римската архитектура, на Гаудицио предначертали зловеща съдба. Той „участвал“ в откриването на Колизея. „Номерът“, който му отредили, бил повече от жесток и бил кулминацията на многодневните тържества при откриването на грандиозното съоръжение през 80 година. Гаудицио бил хвърлен публично на лъвовете и разкъсан на арената. Така императорите Веспасиан (по чието време започнал строежът) и Тит (който го приключил) останали в историята като архитектите от династията на Флавиите, автори на Колизея.

Факт 2
Първият „пътеводител“ за посещение в Колизея се появил още с откриването му. Той се наричал „Книга на зрелищата“ на Марк Марциал. Под формата на епиграми поетът щедро описвал атракциите в амфитеатъра. Марциал бил известен и с това, че не скъпял похвалите си към римската аристокрация и императора, а езикът му бил витиеват. Той „художествено“ предал случващото се на арената и възхвалявал „сценаристите“ на потресаващите сцени. Според неколцина изследователи Марциал минава за първоавтора на книжния рекламен гид. За други той е просто един клиентелист на властта, както днес е модерно да се казва.

Факт 3
Колизеят очевидно е тревожел сънищата и на първите хора във Ватикана през Средните векове. И най-вече на папа Сикст V, защото този понтифик възнамерявал с цялото си сърце да превърне древния амфитеатър във фабрика за вълна, където да даде почтено занимание на... римските проститутки. Идеята му не била осъществена, но пък век по-късно папа Климент IX успява за кратко да направи от Колизеума манифактура за селитра.

Факт 4
По времето, когато процъфтявал като най-атрактивната арена за зрелища в Европа, Колизеумът имал 80 входа. Близо 30-хилядната публика влизала и го изпълвала за 15 минути, а в случай на екстремна ситуация, било изчислено, че с помощта на паниката, следва да се изпразни точно за пет минути.

Факт 5.
Наполеон Бонапарт оставил нелепия си автограф върху каменното тяло на Колизеума. Войските му обстрелвали грандиозния строеж с топове при нашествието си във Вечния град. Гюлетата оставили стотици следи, видими и днес, но не успели да разклатят огромния корпус.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6288 |21.05.2014 Година без джазмена Петър Петров - Парчето . 17| 10642 |20.05.2014 Александър Солженицин: Украинските власти подпомагат американците да сe отслаби Русия . 18| 18972 |17.05.2014 Руската Кама Сутра е написана през 1931-ва година . 1| 6795 |15.05.2014 Родната къща на Хитлер приютява бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads