Реклама / Ads
6| 11125 |30.10.2013 МИНАЛО

Петър Младенов подава оставка на 15-ия ден от протестите, Луканов - на 20-ия

.
Студентската стачка 1990 г. Източник: Владимир Гаджев
Президентът Петър Младенов подава оставка на 15-ия ден от демонстрациите юни-юли, а министър-председателят Андрей Луканов - на 20-ия ден от протестите ноември.
 

Този паралел между студентските протести 90-а година и днес направи в ефира на бТВ режисьорът Евгений Михайлов. По думите му събитията се повтарят по същия начин 23 години по-късно.

Първата студентска стачка беше през юни 1990 година, когато студентите окупираха университета след първия тур на първите демократични избори в страната след промените и поискаха да разберат дали те са били честно проведени. Тогава именно заснехме и прословутия репортаж с президента Петър Младенов, в който той казва - „по-добре танковете да дойдат". След като се разбра, че репортажът е истински, под натиска на студентските протести президентът подаде оставка.

Тогава в подкрепа на студентите излязоха младите хора, родителите както и режисьори, преподаватели подкрепиха протеста им - те протестираха срещу манипулацията и липсата на морал, разказа Михайлов и допълни: „Днес, 23 години по-късно тъжното е, че отново се изправяме пред същите проблеми и децата на тогавашните протестиращи студенти са принудени също да протестират".

„Днес наследниците на комунистическата партия не само не си подават оставката, а казват, че не ги интересуват тези протести. Опитват се да настройват едни срещу други провинция срещу столица, интелигенти срещу по-необразовани, пенсионери срещу млади", каза Михайлов.

Михайлов уточни: „Студентите се присъединиха към протеста, а не обратно. Студентите, които дълго време бяха като че ли извън политическите събития, заразени с апатия, се убедиха сега на свой гръб и със своите очи за какво става дума. Получиха един задочен урок на тема що е комунизъм и има ли той почва у нас".

Според режисьора сегашната управляваща коалиция реабилитират на всички нива Държавна сигурност, назначава се на ръководни позиции бивши служители на ДС, чуват се и слухове, че Комисията по досиетата ще бъде закрита. С тези действия на правителството може накрая да излезем от Европейския съюз и отново да влезем в орбитата на Русия. Надявам се това управление да си отиде колкото се може по-скоро, защото то е изключително вредно за България, завърши Евгений Михайлов.

Ето и прословутия репортаж с президента Петър Младенов, в който той казва - „по-добре танковете да дойдат".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 12103 |29.10.2013 99 години от смъртта на Пейо Яворов . 1| 13443 |28.10.2013 Фeрдинанд затваря СУ «Климент Охридски» през 1907 г. . 6| 7488 |23.10.2013 ВМРО на 120 години . 1| 11044 |21.10.2013 145 години от рождението на поетесата Мара Белчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads