Реклама / Ads
15| 8407 |06.05.2013 МИНАЛО

Поставяме паметна плоча на Гоце Делчев на лобното му място

.
Областният управител на Благоевград официално поиска България да постави паметна плоча на мястото, където умира Гоце Делчев.
 

В Гоцеделчевско хиляди за пореден път почетоха паметта на великия български революционер. Хората за пореден път се обединиха около идеята да се възстанови паметната плоча на лобното място на националния ни герой.

Преди време стотици подкрепиха това искане с подписка. За тази инициатива се обяви и областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев, който също подема кампания идеята да бъде реализирана, отбелязва "Стандарт". По този начин ще се изпълни желанието на хиляди жители на Пиринския край.

"Минават си една след друга годишнините от кончината на великия българин. А няма никакъв знак на лобното му място, че там е загинала толкова значима за историята ни личност. Недопустимо е. Крайно време е да се направи нещо по този въпрос, да има паметен знак", твърди тубернаторът. Гоце Делчев заслужава държавата ни да направи необходимото, за да има паметна плоча на мястото, където е бил убит от турците, категоричен е Хаджигаев.

"Някогашното село Баница, където войводата е покосен от турски куршум, вече не съществува. Местността Кариа, на която е било изградено селището, е в Гърция. Намира се на 25 км. северно от град Серес. Това не трябва да е оправдание за липсата поне на надгробен камък."

Хаджигаев вече е провел предварителен разговор с префекта и зам.-префекта на Централна Македония в Гърция, които са обещали съдействие.

Припомняме, че прославеният български войвода умира на 4-ти май (нов стил) 1903 г. в несъществуващото днес село Баница, Серско по време на битка с османски аскер. Според една от хипотезите, неговото местонахождение е било предадено на властите от хора на Яне Сандански. С неговата смърт българското националноосвободително дело в Македония губи своя апостол и главен ръководител в един крайно неблагоприятен момент - само 3 месеца преди избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13206 |26.04.2013 Преди 80 г. е създадено Гестапо . 14| 16511 |23.04.2013 Знакови български светини в Скопие . 10| 11122 |21.04.2013 Евреи плащали наем за концлагерите . 14| 16713 |09.04.2013 Един полузабравен съратник на Васил Левски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads