Реклама / Ads
2| 10146 |27.02.2019 МИНАЛО

Проф. Овчаров: Ахилесовата пета на македонизма е Битолският надпис

.
Професор Николай Овчаров Източник: БГНЕС
Вероятно в Северна Македония трябва да има промяна в учебниците. Трябва обаче да се внимава - Самуиловата държава е българска, а македонците може да подпъхнат отдолу теза: ”Тя е българска държава, ма ние сме си македонци. Това заяви на пресконференция археологът проф Николай Овчаров.
 

Самият историк призна, че не е наясно какво означава това решение за съвместно честване. Но така или иначе решенията на работните групи трябва да минат на одобрение в парламентите.

 

Според Овчаров понятието Вардарска Македония най-добре отразява същината на територията, за която става дума - бивша югославска република Македония. В Средновековието територията се разбира различно - тя обхваща земите между Одрин и Солун. В съвременните формации има Вардарска, Пиринска и Егейска Македония.

 

През 13-14 век Вардарска Македония има сложна съдба - тогава тя е под сръбско господство, а тогавашната Сръбската държава после се разпада. Сърби доминират Прилепското кралство.

 


Овчаров посочи и че от гледна точка на македонците те не разполагат с извор за Самуиловата държава от 10-ти-11-ти век, който да говори за македонци. За този период всички хронисти говорят за българи - Самуил е български цар. В историографията има Българско или Западно Българско царство.

 

Болното място на македонизма, ахилесовата пета на македонизма, както го определи Овчаров, е Битолският надпис. Този извор съдържа изразите, които дават народна принадлежност - "Цар Йоан (Владислав - б.р.) самодържец български". Той е българин родом. Крепостта Битоля се построява за защита на живота на българите. "Това е уникално за Средновековието - да обозначиш народността", каза историкът проф. Овчаров.

 

Проф. Овчаров припомни и теза на учен от Харвард, според която Битолският надпис не е от това време и авторството не е Йоан Асен. Тезата се одобрява единствено от македонисти, а е отхвърлена от всички останали учени, включително и от сръбската наука.


Овчаров припомни и че много от възрожденците си казват, че пишат на български език, въпреки това техните паметници са в центъра на Скопие и под тях стоят табелите, че това са "македонски" възрожденци, каза Овчаров.

 

Тук намира изяви и една от възможните тези на македонизма, че новата държава взела само името с цел да получи признание от Средновековния елит. "То е все едно Тереза Мей да каже - понеже не ни вървят нещата в Англия, ще се наричаме французи", даде абсурден пример проф. Овчаров на тази теза.

 

Той припомни, че преди години в македонските градове през 10 метра е имало табели за разстреляни партизани и за "булгарски окупатори".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6572 |03.01.2019 Проф. Николай Овчаров за маите . 2| 12448 |21.07.2017 Проф. Овчаров: Перперикон ме изненада с мащаба си, вече са вложени 5 млн. лв . 1| 9524 |13.02.2017 Проф. Овчаров откри лъвска глава от времето на Ахил и на Хектор . 0| 5651 |29.06.2016 Проф. Слатински: И при демокрацията ни е страх, както при Партията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads