Реклама / Ads
0| 7260 |31.10.2019 МИНАЛО

Разследват мистериозната смърт на чехословашки външен министър от преди 70 години

.
Чехия ще възобнови разследването на мистериозната смърт на чехословашкия външен министър Ян Масарик преди седем десетилетия, след като се появи неизвестна досега информация, съобщи държавният обвинител на Прага, цитиран от БТА.
 

Според днешния брой на в."Право дейли" държавният обвинител Михал Муравски е заявил, че неотдавна открит аудиозапис го е подтикнал да възобнови разследването на смъртта на Масарик на 10 март 1948 г., скоро след като комунистическата партия пое властта чрез преврат.

 

Тялото на Масарик бе открито на улицата, под прозореца на банята на апартамента му, намиращ се на втория етаж. До края на комунистическото управление през 1989 г. смъртта му се свързваше с нещастен случай или възможно самоубийство.

 

Но през последвалите години в Чехия се появиха други теории, включително че прозападният министър Масарик е бил убит, като е бил изхвърлен от прозореца, както се предполага по заповед на комунистите.

 

Полицейско разследване, извършено в началото на първото десетилетие на 21 век, не успя да разкрие нито убиеца, нито мотивите, но установи, че вероятно Масарик е бил убит. По искане на Муравски полицията сега ще предприеме ново разследване.

 

Случаят отново привлече общественото внимание по-рано този месец, след появата на аудиозапис от 1968 г. На него е записано интервю на полицейският служител Вилибалд Хофман, който е един от първите, пристигнали на местопроизшествието през 1948 г.

В интервюто, според "Право дейли", Хофман изразява сериозни съмнения относно официалната версия за смъртта на Масарик. Той казва, че тялото на външния министър е било преместено преди заснемането на местопроизшествието, така че смъртта му да не събуди подозрения.

 

Масарик беше единственият министър от демократично избраното правителство на Чехословакия, останал в правителството след завземането на властта от комунистите. Той е син на първия президент на демократична Чехословакия Томаш Гариг Масарик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6148 |29.10.2019 105 години от смъртта на Пейо Яворов . 1| 6935 |29.09.2019 Копаят за съкровища в лагера на смъртта Бухенвалд . 0| 5352 |23.07.2019 Отбелязваме 77-години от смъртта на Вапцаров . 0| 5755 |19.07.2019 Съдът: Холандия е отговорна за смъртта на 350 мъже в Сребреница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads