Реклама / Ads
87| 8604 |23.09.2014 МИНАЛО

Режисьорът на "Роден на 4 юли": Сталин е фантастична и грандиозна личност

.
Оливър Стоун
"Сталин е фантастична и грандиозна личност", заявява американският режисьор Оливър Стоун в интервю за в. "Росийская газета". На младини той често мислел за Бащата на народите. Стоун обаче не можел да разбере в какъв стил да направи филм за Йосиф Висарионович. Той така и не намерил вълшебния ключ.
 
"САЩ са странна страна. Когато изучаваш нейната история, стигаш до извода, че винаги и трябва враг - било комунизмът или нещо друго. След революцията през 1917 г. американците бяха наплашени, опасяваха се от влиянието на болшевишките идеи върху работническата класа. САЩ признаха СССР едва през 1933 г. при Франклин Рузвелт. Следващите 6 години до началото на Втората световна война през 1939 г. станаха най-прогресивните за Америка. Извършена бе трудова реформа, условията за труд станаха по-добри. И това бе положителното влияние на руснаците върху американската икономика", заявява Стоун.

Стоун харесва много Михаил Горбачов, въпреки че в Русия днес никой не го уважава. Той дори си мисли, че ако на Горби му е било позволено да остане на власт, сега ситуацията в света можела да бъде по-добра. САЩ обаче искали да превърнат Русия в капиталистическа страна и пращали там свои специалисти, съветващи икономиката да бъде направена по-свободна. Но в резултат се получила гангстерска икономика.

"Владимир Путин изигра много важна роля, като спря плъзгането на Русия, като каза "не" на политиката на Елцин. Да си върнеш държавата от ръцете на бандитите бе много важна крачка за Русия. В този смисъл аз се възхищавам от Путин като от силен човек", изповядва се легендарният режисьор.

Самият той има впечатлението, че Москва станала по-блестяща и по-съвременна, а хората започнали да изглеждат по-щастливи. Оливър Стоун обаче отбелязва, че не знае как е в провинцията.

САЩ нарушили договорките си с Русия малко след разпадането на СССР, смята режисьорът. А и тези споразумения така и не били подписани на хартия. Оттогава до днес в НАТО влезли 13 нови страни. Това за Русия е кошмар. Според много хора НАТО изчерпала смисъла на съществуването си след края на Студената война.

"Ситуацията в Украйна се превърна в последното изпитание. Това започна с опита Грузия да стане член на НАТО. След това дойде скритото желания в алианса да бъде вкарана Украйна и Русия да бъде лишена от достъп до Симферопол, където е базиран нейният флот. Да го направиш би било удар под кръста ("Росийская газета уточнява, че този израз е преведен дипломатично - б.р.) за Русия и тя не би могла да се примири с това. Аз разбирам защо Путин не можеше да изостави Крим. Западните институции - ЕС, НАТО, МВФ - биха искали да имат влияние върху Украйна, да я контролират. Не смятам, че това е добре за Русия, която защитава правата на хората в Югоизточна Украйна. Според мен Путин заема отбранителна позиция, като брани ключови руски геополитически интереси. И той има право на това, както и която и да било друга страна", смята Стоун.

Повече от година вече той работи над бъдещия си филм за американския беглец Едуард Сноудън, получил убежище в Русия. Стоун обаче отрече слуховете, че ще снима филм за неонацизма в Украйна, макар да знаел за ролята на неонацистите в днешните събития там.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 13058 |17.09.2014 Защо Русия пречи на Съединението? . 1| 6812 |16.09.2014 Момиче е част от историята на Мерцедес . 13| 10092 |16.09.2014 Генерал Самандов сваля пагоните с вдигната глава . 2| 7288 |14.09.2014 Вестник със седем десетилетки военна служба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads