Реклама / Ads
5| 5709 |08.09.2014 МИНАЛО

Ретро соцмузей събира очите на варненци

.
Eдинственият и уникален за страната Ретро музей е на път да бъде открит във Варна. Колекцията включва десетки превозни средства, стотици банкноти, хиляди табели и безброй други предмети, напомнящи за епохата на социализма. Ретро музеят ще бъде нещо средно между Мототехника, Кореком и магазин „501 стоки". Идеята е на варненски бизнесмен. 44-годишният Цветан Атанасов си е поставил амбициозната цел да събере на едно място символите на социализма.
 
Двайсетолевки с лика на Георги Димитров. „Чайка", возила Цола Драгойчева. Велосипед „Балкан". Цигари „Слънце". Това са само малка част от експонатите в Ретро музея. Той събира на едно място всевъзможни вещи, свързани с бита, развлеченията, културната и трудовата дейност от онзи период на историята ни, когато, учениците правеха физзарядка, несемейните плащаха ергенски данък, а полицията беше милиция.

В ретро музея, по който варненецът работи от няколко години, най-голямата атракция са колите - от легендарния „Трабант" през култовия „Москвич" до соцлимузината „Чайка". Колекционерът не само събира реликвите, но и ги съживява.

Всичко започва преди 10 години, с една жигула, която Атанасов купува. Месец след това колекционерът се сдобива с още 10 реликви на колела. И така, спомен след спомен, кола след кола, се ражда идеята за музей на соца. Към днешна дата возилата вече са над 150. Една трета от тях са напълно реставрирани.


Най-старият автомобил в Ретро музея е военен "Газ -67" от 1943 г., реставрирането на който отнема над 4 години. Волга от кортежа на Чаушеску също попада в колекцията, която Атанасов определя като „чудовищна". В колекцията има „Вартбург" на 7000 км, спечелен навремето от лотарията.

Освен коли, ретро музеят включва мотоциклети и велосипеди, също реставрирани до последното болтче. За целта работи неуморно екип от 53-ма души - автомонтьори, реставратори, тапицери и художници.

Артефактите са събирани от цяла България. Цели колекции с предмети от соц епохата са дарени за идеята, разкрива бизнесменът колекционер. Впечатляваща е сбирката, представяща родното тютюнопроизводство от 1944 до 1989 г.

„Ние предлагаме на хората спомени. Един ще се радва на кола, друг - на телевизор", споделя обзетият от носталгия по онова време варненец. Телевизорите в колекцията му са над 200, а радиоапаратите - над 300.

Много ценна и богата е документацията, голяма част от която лично бизнесменът е изравял по мази и сред стари архиви. В нея има писма и поздравителни адреси на Тато до ударници и герои на труда. Не са пропуснати банкнотите с лика на "вожда и учител на българския народ" Георги Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6742 |07.09.2014 98 г. от победата за Тутраканската крепост . 22| 6919 |06.09.2014 Прадядото на Петър Стоянович обявил Съединението по телеграф . 17| 5760 |06.09.2014 129 години Съединение . 0| 5709 |04.09.2014 Лъчеобразен поход отбелязва 100 години от изкачването на връх Ботев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads