Реклама / Ads
8| 9331 |01.08.2014 МИНАЛО

Робърт Бовал: България може да е люлката на западната цивилизация

.
Известният археолог и писател твърди, че се е натъкнал на находки у нас, които може да са по-стари от египетските пирамиди. Той е в България, за да снима филм в търсене на следи от цивилизацията, населявала Източните Родопи преди траките.„Ние знаем със сигурност, че датировката на варненските обекти могат да бъде установена. Цивилизацията тогава е била в пълен разцвет. Египетската цивилизация се счита стара около 3000-на година преди Христа, а тук става въпрос за още цели пет хиляди години по-рано и трябва сериозно да се преразгледат позициите ни по този въпрос. Предварителната ни оценка е, че
 

Той дипломатично избегна няколкото опита на водещия Димитър Цонев да го вкара в антропологически и еволюционен спор. „Вие дарвинист ли сте? Вярвате ли, че сме произлезли от Космоса, че от там ни е дадена някаква частица”, интересуваше се Димитър Цонев. Ученият обаче така и не задоволи детското му любопитство и заключи:

„По-интересно е, че праисторическият човек е бил силно свързан с природата, с небето. Понякога забравяме, че сме част от Вселената. Колкото повече се отдалечаваме от своята космическа същност, е по-зле за нас. Тези праотци са положили усилия да разместят скалите, да ги подредят по определен начин, видно е, че са имали интегрален подход към Вселената.”

Бовал е автор на няколко сензационни книги. Заедно с Греъм Хенкок написаха „Талисман: Свещени градове, свещена тайна“. Най-известните му бестселър са „Загадката Орион“, „Пазителят на сътворението“, „Египетският код“, „Талисман“. Бовал става световноизвестен с революционната си теория за връзката между пирамидите в Гиза и трите звезди на съзвез дието Орион. Неговата теория даде тласък на успешното прилагане на археоастрономията в датирането на праисторически обекти и разкри подробности за изумителните астрономически познания на техните строители.

Би Би Си, National Geographic, Discovery Channel, History Channel, CNN и RAI 1 заснемат научнопопулярни поредици, свързани с неговите открития. Документалният филм, който ще се снима сега, е с работно заглавие „По следите на древните“.

Миналата година Бовал е бил за няколко дни в България и е посетил праисторически обекти, които са събудили интереса му. Сега белгиецът е на проучвателна обиколка в района на праисторическите светилища на Белинташ, Татул и Харман Кая.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 16806 |21.07.2014 Колко струва издръжката на руските белоемигранти в България? . 0| 7532 |12.06.2014 Защо България отне на Бразилия Румен Стоянов? . 5| 12321 |07.05.2014 Айфел откраднал символа на Франция от България . 6| 7474 |14.04.2014 Съкровище от преди Христа върнато в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads