Реклама / Ads
Frognews
1| 4513 |29.09.2014

Рождена дата на Скотланд Ярд

.
Сър Робърт Пийл сформира преди 185 години и започва да функционира гражданската полиция на Голям Лондон, впоследствие получила името Скотланд Ярд.
Тя е първата съвременна полиция в света. Роодената и дата е 29 септември 1829 г.В началото на 19 век равнището на престъпността по улиците на Лондон надминава всякакви допустими граници. Тогава министърът на вътрешните работи на Великобритания представя в Парламента документ за подобряване на работта на полицията, според който всички полицейски отделения трябва да са подчинени на МВР на страната, и инициира приемане на Закон за Лондонската полиция.

Първоначално нейният щат наброява 1000 служители, обслужващи територия с радиус 7 мили (12 км.), на която тогава живеят 2 млн. души. Името Скотланд Ярд идва от първоначалното местонахождение на улица Голям Скотланд Ярд в Уайтхол. Счита се, че в този район няколко века преди това се разполагат мисиите на шотландските крале, а карето, образувано от няколко улици, получава името Скотланд Ярд - „Шотландски двор”

Към 1890 г. сферата на дейност на Скотланд Ярд се разширява, като се състои от две основни подразделения: Департамент за криминално издирване и орган за лицензиране на таксиджиите и файтонджиите. Това налага да се увеличи сградния фонд за поместване на полицията. Щаб-квартирата е преместена на крайбрежната „Виктория” в Уестминстър, получавайки приемното название Нов Скотланд Ярд (NEW SCOTLAND YARD). Този комплекс от сгради е внесен в списъка на съоръженията, представляващи архитектурна, историческа или културна значимост.

Съвременната щаб-квартира (изключваща лондонското Сити с отделна полиция) е най-голямото полицейско учреждение във Великобритания. Сега в щата на Скотланд Ярд има над 27 000 служители, обслужващи Лондон и неговите предградия с площ 790 кв. км. с население над 6 милиона души.

Освен осигуряване на столицата с полиция и следователи, Скотланд Ярд изпълнява и други задачи: следи транспорта в Лондон, издава документи за шофьорски права, контролира парка от таксита и автобуси, занимава се с гражданската отбрана, регистрира чужденци, издирва изчезнали вещи, експлоатация на сгради, води протоколи от разследвания в цялата страна...

Скотланд Ярд става световно известен символ на полиция, а неговите детективи са герои на много литературни произведения и филми. Те често присъстват в разказите на Артър Конан Дойл и в книгите на Агата Кристи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 98 г. от победата за Тутраканската крепост 2| 5595 |07.09.2014 . Легендата ЗАЗ спира производство 15| 10386 |18.08.2014 . 9-ти септември - празник или черна дата 44| 10702 |09.09.2013 . Шипка сочи, че свободата не ни е дар 10| 8552 |26.08.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ