Реклама / Ads
0| 5010 |07.01.2017 МИНАЛО

Русия посреща Рождество Христово по стар стил

.
В повече от 30 хиляди храма в Русия и 800 манастира бе посрещнат един от най-големите Господски празници - Рождество Христово, съобщи БНР.
 

 Централната служба обаче се проведе в Москва, в катедралния съборен храм „Христос-Спасител“. Тя бе водена от главата на Руската Православна Църква патриарх Кирил. Въпреки отрицателните температури, достигащи в Москва до -25 градуса, милиони вярващи посетиха руските православни храмове от Владивосток до Санкт Петербург и Калининград.

 

Премиерът Дмитрий Медведев заедно със съпругата си посети службата, водена от патриарх Кирил, докато президентът Владимир Путин предпочете да посрещне Рождество Христово във Велики Новгород в Светоюриевският мъжки манастир, в храма носещ името на „Свети Георги“.

 

В словото си патриарх Кирил по повод Рождество Христово, което в Русия за разлика от останалите източноправославни страни се отбелязва по стар стил, призова руснаците да бъдат по-търпими и снизходителни едни към други, да излязат от пространството на виртуалната реалност и да се върнат в реалният свят, за да могат да помагат на нуждаещите се в него.

 

В голямото си Рождественско интервю пред руската държавна телевизия, което бе излъчено днес, патриарх Кирил се обяви против абортите - тема която предизвика сериозна обществена дискусия през 2016 година, като сега добави, че абортите не могат да помогнат в създаването на  успешна кариера и щастлив живот. Децата способстват за развитието на човешкия потенциал, заяви патриарх Кирил. Той разкритикува действията на правителството, че не е предприело нищо за ограничаването на абортите, което е един от най-големите проблеми на руското общество. Ежегодно по официално данни в Русия се правят по 1 милиона аборта, докато незаконните достигат няколко пъти повече.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6267 |31.10.2016 Русия реабилитира Октомврийската революция! През 2017 г. ще се чества 100-годишнина! . 1| 5737 |12.09.2016 Русия харчи по 200 хил. долара годишно за останките на Ленин . 17| 14710 |16.05.2016 Историята на кримските татари и Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads