Реклама / Ads
0| 6267 |31.10.2016 МИНАЛО

Русия реабилитира Октомврийската революция! През 2017 г. ще се чества 100-годишнина!

.
Научният отдел на Съвета за сигурност на Русия обсъдил подготовката за 100-годишнината от Октомврийската революция през 2017 г. Експертите са стигнали до извода, че трябва да се противодейства на опитите за преднамерено изкривяване на сведенията за този и други периоди в руската история, съобщи вестник „Комерсант“.
 
Предложено е да се създаде държавен център, който да използва опита на ликвидираната през 2012 г. Комисия за предотвратяване на опитите за фалшифициране на историята. На заседанието станало дума, че историческата памет е обект на „целенасочени деструктивни действия от чуждестранни държавни структури и международни организации, реализиращи геополитически интереси в руслото на антируска политика“. Затова според експертите трябвало да започне профилактична работа и оперативно да се реагира на опитите за фалшифициране на историята.

Според основните заплахи участниците в съвещанието посочили провеждането от чужди държави на информационни кампании, историческата неграмотност на младежта и изчезването на исторически научнопопулярни книги. Посочени били шест най-значими исторически събития и периоди, нуждаещи се от защита срещу фалшификации. Сред тях са: националната политика на Руската империя (спекулации по „колониалния въпрос“); националната политика на СССР; ролята на СССР за победата над фашизма през Втората световна война; пактът Молотов-Рибентроп; СССР и политическите кризи в ГДР, Унгария, Чехословакия и други бивши социалистически страни.

Основният доклад за фалшифицирането на руската история и заплахите за националната сигурност е изготвен от екип на Генералния щаб и Министерство на отбраната. В документа се предлага създаването на държавна стратегии за противодействие на изопачаването на историческите факти. Публикувани са и архивни документи, разкриващи нови факти около окупацията на част от Съветския съюз по време на Втората световна война.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5738 |12.09.2016 Русия харчи по 200 хил. долара годишно за останките на Ленин . 17| 14710 |16.05.2016 Историята на кримските татари и Русия . 52| 13090 |17.09.2014 Защо Русия пречи на Съединението?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads