Реклама / Ads
1| 8889 |28.06.2014 МИНАЛО

В Сараево вдигнаха паметник на екзекутора на Франц Фердинанд

.
Отбелязвайки по свой начин стогодишнината от началото на Първата световна война, босненските сърби откриха в Източно Сараево паметник на Гаврило Принцип – човека, който постави началото на войната с убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд на 28 юни 1914 г. в Сараево, предаде АФП.
 

В другия край на града Виенската филхармония днес репетира за голямото представление в събота, спонсорирано от Европейския съюз, което е планирано като символично начало на нов век на мир на мястото, където преди сто години започна старият век на войни.

АП коментира, че двете събития свидетелстват за продължаващите дълбоки противоречия – от едната страна възхвала на мира под звуците на „Боже, пази императора“ на Хайдн, а от другата – паметник на убиеца на императорския наследник.

На изток, в разположения на река Дрина Вишеград,националният оркестър на Сърбия също ще отдаде почит на Принцип, свирейки „Лято“ на Вивалди.

За сърбите Принцип е герой, чийто акт е свалил завесата на векове на окупация на Балканите.

След Втората световна война, по време на социалистическа Югославия, Принцип официално е обявен за борец за свободата на всички народи.

За мнозина босненски мюсюлмани и хървати обаче австро-унгарската окупация е период на напредък, а Принцип за сръбски националист, воден от същите териториални амбиции като тези зад етническото прочистване през 90-те години.

Затова лидерите на Сърбия и на босненските сърби отказаха да се присъединят към проявите в Сараево, казвайки че босненските мюсюлмани и католическите хървати искат да обрисуват Принцип като терорист, а православните сърби като виновни за войните, белязали началото и края на XX век. Вместо това те ще открият тържествено

мозайка на Принцип и неговите сподвижници

във Вишеград, където актьори ще направят възстановка на убийството на Фердинанд и на процеса срещу 19-годишния му убиец, който умира в затвора от туберкулоза месеци преди края на Първата световна война.

Убийството „дава началото на освобождението от крепостничеството и робството“, казва режисьорът Емир Кустурица, организатор на проявите във Вишеград. „Не знам защо всички да отбелязват деня на едно и също място при положение, че гледат на събитията толкова различно“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6041 |26.06.2014 Професорски дуел за Перперикон . 12| 15991 |24.06.2014 Излязоха още документи за Народния съд . 1| 6588 |23.06.2014 Годишнини на баща и син Райнови . 1| 8328 |21.06.2014 Откриха ценна находка на 17 века до Лъвов мост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads