Реклама / Ads
40| 7996 |29.10.2014 МИНАЛО

Скандално! Дядото (Благоев) се отрекъл, че е българин

.
Паметникът на Димитър Благоев, патрон на гр. Благоевград
Малко известен е фактът, че бащата на българския социализъм Димитър Благоев се е отказал от своя български корен. "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин", това са дословно думите му, изречени не къде да е, а в българския парламент по време на Първата световна война, на 10 декември 1917 г.
 
- "Българското племе, една шепа, но добре организирано, дойде на Балканския полуостров и намери едно племе мирно, още недоразвито в своята обществена организация, още когато то се намираше в последната степен на варварството, когато току-що се формируваше като съюзи на племена, за да мине по-нататък в периода на цивизацията в нация. И тази по-организирана част и главно стояща на едно долно варварско стъпало, грабителска, жестока, която не познаваше никакво отвращение към каквито и да било средства, се нахвърли към тези племена да ги завладее. Но тези племена при всичко, че бяха неорганизирани, водиха дълго своята борба против това българско племе", казва Благоев във въпросната си скандална реч от трибуната на НС.
 
- "Не забравяйте, че бяха колония на Византия и нейни подчинени", възмущава се съидейникът му Янко Сакъзов, който е широк социалист.

- "Подчинени, но независими във вътрешния си живот", репликира Благоев.

- "Не забравяйте историята", провиква се глас от залата.

- "Коя история? - пита настървено Благоев. - Тази ли, която я фалшифицирате? Такава история ние не признаваме, ние гледаме какво е в действителност. Фактът, господа народни представители, е този, че е имало голяма борба между българите и славянските племена на Балканския полуостров. И този процес, за който ни говори господин Сакъзов и който поддържат и други, този процес не е за обединението на българското племе, а за завладяване на славянските племена на Балканския полуостров.”

- "Ами вие сте родом от Загоричане", констатира изумено демократът Георги Данаилов.

- "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин. И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска страна, която да има свое собствено управление" , отговаря Благоев.

- "Какво търсиш в България тогава?", прозвучава въпрос, но остава без отговор.

-"Как се наричат в Загоричане българите?", настоява Христо Попов, либерал, но и той роден в Македония.

- "Ако ги питате, те се наричат християни", твърди Благоев.

- "Те се наричат бугаре", контрира Попов.

- "Аз не искам да влизам в тази сфера, опитва се да се измъкне Благоев, - но искам да ви изтъкна какви опасни от ваша гледна точка, от буржоазна гледна точка, теории се развиват в нашата история относително процеса за обединението на българското племе."
 
- "Борбите за независимостта на българската църква се развиха най-много във вашето село и затова го изгориха", не спира обаче Попов.

- "Аз мисля - казва още Благоев - че от вас по-слабо осветлени по тия въпроси и по-забъркани глави няма. Особено вие, учителите, които винаги върху тези фалшиви теории сте се възпитавали, въобще вие не можете да ги разберете тия работи."

Необяснимият "интернационализъм" на българския социалист очевидно има своята подкладка. Всъщност по това време се работи усилено върху доктрината за македонската нация. Тя трябвало да стане градиво за по-късното осъществяване на безумната идея на някаква Балканска федерация, в която да влязат измислени сегменти като "македонска", "добруджанска", "тракийска", "шопска" и пр. нации. В най-ново време в Гърция беше измислен и т.нар. "помашки" етнос, макар и с друга цел. Общото, разбира се, е повече от видимо - откъсване на изконни части от българската езикова и етническа снага. А един от първите "теоретици" и "практици" в това отношение се оказва марксистът и знаме на социалистите Димитър Благоев, роден в Загоричене, говорещ майчин български език, но явно слуга на чужди интереси. Нищо ново под българското слънце!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6909 |26.10.2014 Тодор Живков спирал да работи заради „Горещ вятър” . 1| 6216 |24.10.2014 На този ден се роди големият Радичков ! . 23| 9079 |20.10.2014 Германското разузнаване следило Путин още през 80-те . 13| 7847 |17.10.2014 Вестник от 1946 г.: Какво ново правителство очаква народът?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads