Реклама / Ads
2| 9623 |17.07.2007 МИНАЛО

Смърт на живо

.
Журналистката Кристин Чъбък е първият човек, извършил преднамерено самоубийство в ефир. На 15 юли 1974 г тя се застрелва пред камерата, докато съобщава новините.
 

Ирина Калчева

chris_chubb.jpgКристин Чъбък е родена на 24 август 1944 г. в Хъдсън, Охайо, а през 1965 г. получава степен по телевизионна журналистика от Ню Йоркския университет. През следващите години тя сменя няколко работни места, включително и в различни кабелни телевизии. Последното й назначение е в WXLT-TV, където започва като репортер, а по-късно води и собствено сутрешно ток-шоу, занимаващо се с актуални местни обществени събития и проблеми.

Въпреки че има хубава работа и семейство, което я обича, журналистката страда от силна депресия със суицидни тенденции. Още през 1970 г. тя прави опит да се самоубие с лекарства, а след това редовно посещава психиатър до няколко седмици преди смъртта си. Майка й знае за проблемите на дъщеря си, но ги пази в тайна, за да не навреди на кариерата й. Предполага се, че причината за депресията на Чъбък се крие в липсата на любовна връзка в нейния живот. Пред свои колеги тя се оплакала, че наближава тридесетият й рожден ден, а тя е още девствена, защото връзките й с мъже продължавали максимум до втората среща. Брат й Грег си спомня, че сестра му имала няколко гаджета в миналото, но като цяло потвърждава очевидната липса на социални контакти.

Депресията на телевизионната журналистка се задълбочава, когато десният й яйчник е отстранен оперативно и лекарите й съобщават, че ако до една година не забременее, вероятно никога няма да може да има деца. Съдбата продължава да поднася горчиви изненади на Чъбък и след това изпитание. Младата жена страда от несподелена любов към своя колега Джордж Райън. Тя му приготвя сладкиш за рождения ден и търси вниманието му, но вместо това научава, че той вече има връзка със спортната репортерка Андреа Кирби. Кирби от своя страна е най-близката колежка на Кристин, но започва нова работа в Балтимор, което депресира още повече Чъбък. Тя има силна нужда от близък човек – гадже или приятел – но въпреки това се държи рязко и отбранително, когато колегите й се опитват да бъдат мили с нея. Младата жена очевидно имала комплекс за малоценност – непрекъснато се подценявала и критикувала, не приемала никакви комплименти.

Три седмици преди да се затреля, Кристин Чъбък иска разрешение от шефа на телевизията да подготви репортаж за самоубийствата. След като получава одобрение, тя взима интервю от местния шериф във връзка с начините, по които може да се извърши самоубийство. По време на разговора той обяснява, че най-сигурно е да се използва револвер 38-ми калибър и че изстрелът трябва да бъде в тила, а не в слепоочието. Две седмици по-късно Чъбък споделила с редактора Роб Смит, че си е купила оръжие и се пошегувала, че може да се гръмне в ефир. Пред Washington Post Смит твърди, че я смъмрил за нелепата шега. Три дни преди фаталния 15 юли 1974 г. журналистката се скарала с шефа на новините Майк Симънс, който изрязал една от нейните истории, за да излъчи репортаж за престрелка. Собственикът на телевизията Робърт Нелсън също поощрявал служителите да наблегнат на „кървищата”.

Сутринта на 15 юли Кристин Чъбък изненадала колегите си, като изявила желание да започне предаването си с емисия новини – нещо, което не била правила до този момент. Гостите в студиото били принудени да изчакат, докато тя съобщава местните вести. Преди да започне прякото предаване, тя тайно скрива своя револвер 38-калибър под бюрото. Новините от предишния ден включват престрелка в ресторант – събитието се превръща в увод за подготвяното от Чъбък зрелище. Тя казва в ефир: „Съгласно политиката на Канал 40 да ви представяме кървавите инциденти без да ги цензурираме, нашите зрители първи ще видят тази новина: преднамерено самоубийство”. След това журналистката вади револвера и се прострелва зад дясното ухо. Докато тялото й се стоварва върху бюрто, техническия директор затъмнява екрана. По-късно операторката Джийн Рийд си спомня, че помислила изпълнението за добре изпипан трик и разбрала, че е истина, едва когато видяла конвулсивно потрепващото тяло.

ТВ каналът спира живото предаване и излъчва филм, а през това време зрителите звънят на 911 и в редакцията, за да питат дали самоубийството е било инсценировка. Четиринадесет часа по-късно лекарите обявяват смъртта на Кристин Чъбък. Тялото й е кремирано, а прахът е разпръснат над Мексиканския залив. Видеозаписът на показното самоубийство е иззет от телевизията и предаден на блзиките на мъртвата журналистка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 20334 |15.07.2007 Минало незабравимо: „С всички сили – пет за четири!” . 0| 8492 |14.07.2007 Куриозната Футболна война . 5| 8388 |12.07.2007 Психарят със странното главоболие . 10| 32558 |09.07.2007 Андрей Чикатило – Ростовския касапин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads