Реклама / Ads
8| 5925 |17.05.2015 МИНАЛО

Стоилов в Батак: Споменът за героите да бъде вечен

.
Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов и Пловдивският митрополит Николай
„Преди да стигнат до Априлския апотеоз, жителите на Батак създават църквата в града и училището. Там, където вярата и знанието са посети най-рано, те избуяват в тези кълнове, които водят към борбата за освобождението на страната“.
 
Това каза зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов по време на тържественото отбелязване на 139 години от Априлското въстание в Батак. Той е категоричен, че само народ, който превъзмогва примирението, който е готов да се бори за своите интереси, може да очаква добър и достоен живот.

Според него Баташкото въстание е едно от най-силните народностни и военни проявления на съпротивата и е безспорно най-трагичният знак на потушаването на Априлското въстание. По неговите думи то дава силен тласък за събуждане на европейското обществено мнение и силен мотив на Русия да обяви Руско-турската война, да спаси братски славянски и християнски народ.

„Слънцето над Батак е скрито от облаците дим, Стара река тече кървава – това е финалът на тази епопея, тя ще остане завинаги в българската история и нека ние всички да бъдем достойни следовници, продължители на Баташкото въстание, каза още Стоилов. Той призова да направим така, че споменът за героите да бъде вечен, да се предава от поколение на поколение. „Но заедно с това да направим така, че тук да има много нови поколения. Те да намират достоен живот и да бъдат удовлетворени от този живот като достойни български граждани”, подчерта зам.-председателят на БСП пред стотици жители и гости на града.

По време на честването бе отслужена празнична вечерня на площад „Освобождение” в града и бяха поднесени венци и цветя в църквата „Света Неделя”. В мероприятието взе участие и народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Димитров.

Янаки Стоилов поздрави и участниците в 20-ия национален фолклорен фестивал в гр. Костандово, общ. Ракитово. В рамките на десанта „Политически диалог 2015” Стоилов проведе срещи с актива на общ. Батак и общ. Белово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8369 |16.05.2015 БСП откри паметна партизанска плоча . 11| 8558 |14.05.2015 Стоилов: Смъртта на Гео Милев е символ на терора . 10| 7040 |14.05.2015 Варшавският договор щеше да е на 60 години . 20| 6159 |12.05.2015 Проф. П. Иванов за Фрог: Русофилията и русофобията са психични деформации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads