Реклама / Ads
2| 11598 |09.05.2018 МИНАЛО

Да сведем глава пред жертвите на Втората световна война на 9 май!

.
Денят на победата, денят на Европа. Както искайте го наричайте. Но на него трябва да сведем глави за жертвите на Втората световна война, които наброяват около 60 милиона.
 
Това представлява около 1/80 от общото население на света. Най- страшното е, че над 60% от жертвите са цивилни.

Войната се води на териториите на 41 държави.  От тях най- сериозно са засегнати Германия, Русия (СССР), както разбира се Китай и Япония. Полша почти изцяло е срината със земята, Холандия и Белгия са си просто фронтова линия, което се оказва доста пагубно за градовете им, особено Ротердам, който е опожарен от нацистите.

. Русия е загубила най- много хора. Около 23 милиона наброяват жертвите от войната. От тях 13 милиона са цивилни - умрели от глад, студ, болести или просто от немски, или в по- лошия вариант, руски куршум. СССР губи около 13,5% от цялостното си население в тази война. Тя претърпява най- много човешки загуби.

. Германия губи приблизително 9 милиона човека, от които 3,2 милиона са цивилни. Населението е стопено с 10,5%, а икономически погледнато- те реално вървят върху пепел.

. Китай губят около 20 милиона души по време на войната. Това е приблизително 4% от населението им по онова време. Цивилните жертви са между 14- 16 милиона, като основна причина за тях са жестокостите на японските войници.

. Япония губи приблизително 1 четвърт от цивилните жертви са от атомните бомби.

. От Втората Световна война България излиза като победена, но реално погледнато през цялата война ние сме загубили около  25 хиляди човека, от които 3 хиляди цивилни. Загубили сме по- малко от 0,4% от населението си, като по- добре от нас от европейските държави са само неутралните през войната и Дания и Норвегия, които просто отстъпват териториите си на Третия Райх.

. Огромни са жертвитена Югославия, Полша, Франциия и други европейски държжави.

Затова в дните на годишнината от края на войната европейците би трябвало да се съберат заедно, мирно и цивилно, а не на военни паради, да почетат милионите си жертви и да се врекат, че този ужас никога повече няма да се повтаря.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11589 |10.04.2018 Скандално! Преди 39 години военно списание скачи ”Союз”33 на Рукавишников и Иванов с орбиталната станция . 5| 11187 |14.03.2018 Командосът Емил Шарков загина преди четири години. Помните ли? . 1| 7776 |03.03.2018 Дни преди Освобождението до Бургас се извършва второто Баташко клане . 0| 5269 |28.02.2018 Предлагат на президента да удостои Панде Ефтимов с орден „Стара планина“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads