Реклама / Ads
7| 5442 |20.02.2016 МИНАЛО

Тефтерчето на Левски-в президенството, НС отваря врати

.
Президентство
Народното събрание организира на 20 февруари Ден на отворени врати от 10.00 до 17.00 ч., съобщиха от парламентарния пресцентър.Тефтерчето на Васил Левски ще бъде показано в сградата на президентството на специална изложба по повод отбелязването на 143 години от гибелта на Апостола.
 
Инициативата за отворени врати в парламента е по повод 143 години от гибелта на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще посрещне първите посетители в 10.00 ч. в Северното фоайе. Сред тях ще бъдат ученици от клубовете "Млад възрожденец" от София, които ще бъдат специални гости на законодателната институция.

В Деня на отворени врати гостите на парламента ще могат да разгледат изложбата "Безсмъртието на българския дух", посветена на годишнината от Априлското въстание и смъртта на Христо Ботев, както и на живота и делото на Васил Левски.

Сред експонатите са косите, орарът (лента от плат, която дяконите носят на лявото си рамо), камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.

В пленарната зала на Народното събрание ще бъде излъчван документалният филм "Щрихи от първия български парламент".

От 10.00 до 16.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2 всички желаещи ще могат да видят личното тефтерче на Левски, а също и други


Експонатите са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски" в Карлово, Регионалния исторически музей - Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".

Изложбата, посветена на Васил Левски, е организирана от президента Росен Плевнелиев. На нея могат да се видят лични вещи на Апостола, сред които документи, писма, оригинални снимки и други експонати.

Централно място в експозицията заема тефтерчето на Васил Левски, което Дякона е използвал през последните години от живота си. На „Дондуков" 2 ще бъдат изложени и други вещи на революционера, като личното кръстче на Апостола, което му е било подарено от вуйчо му - архимандрит Василий, неговата кама и сабя, както и оригинални фотографии на Левски.

Гражданите могат да видят и писма с кореспонденция на Апостола до съратници. Изложена ще бъде и портативна печатница, използвана от Левски, квитанции за постъпили парични суми в касата на Българския революционен централен комитет и други експонати.

Изложбата ще бъде отворена от 10.00 до 16.00 часа, а първата група посетители ще бъде посрещната от президента Росен Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5499 |18.02.2016 Лех Валенса отхвърли нови обвинения за агентурно минало . 7| 7021 |19.02.2016 ...Родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш? . 5| 9225 |17.02.2016 На границата куче плаче като човек . 0| 5240 |16.02.2016 Миков: Екзарх Антим I трябва да е пример за съвременните водачи на българския народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads