Реклама / Ads
5| 8193 |01.11.2019 МИНАЛО

На този ден - да сме в час по българска свяст!

.
Невероятен празник имаме ние, Българите - на 1 ноември почитаме своите Народни Будители, онези люде със съвести-камбани и огнени сърца, благородно и саможертвено запалили душите си, за да лумне в безпросветния мрак Светлината на Народното Просвещение и Националната Свобода!
 

Невероятен и единствен по рода си е този празник в света! В Деня на Народните Будители, повикани от обичта и преклонението на будните българи, при нас се завръщат невидимите духове на Великите ни Безсмъртни Учители и духовни пастири; на Човеците с тревожни умове и непреклонни воли да струват добро в ползу роду; да събират и съхраняват безценните богатства на необятния ни уникален фолклор; да дават вяра и кураж на обикновените хора, за да осъзнаят силата на ЕДИНЕНИЕТО в името на Майка България! Хиляди са тези златни семена в народната нива на Духа - те я пазят да не буреняса и запустее, за не се изроди безкласо и вгорчено житото й.

 

Хилядолетия, векове тези необикновени знаещи и вдъхновени мъдреци са пазили и предавали по нишката на живота родовата и историческа Памет, записвали са хрониката на Българското възземане и страданията на временните падения; скромно и богобоязливо са туряли напред народната съдба, интереси и нужди, забравяйки за себе си, доброволно и без фалшиво позьорство полагайки се върху олтаря на Народната Свобода и Духовно Просвещение. Без да търсят награда и слава, без да се жалват от непоносимите условия, при които са сбирали и сътворявали богатствата на националната ни духовна съкровищница.

 

Поколение след поколение, като редове камъни в брода на свирепата река на Времето, те са лягали един до друг - колкото и да са били различни, обединени от една по-голяма от всичко цел - Пребъждането и Благоденствието на Майка България!

 

Затова днес много, много ме боли, че на този свят ден, портретите на Св. Св. Кирил и Методий, на Св. Климент и Св. Иван Рилски, на Черноризец Храбър и Цар Симеон Велики; на Отец Паисий и Неофит Бозвели, на Софроний Врачански , Антим Първи, Васил Априлов и Петко Рачов Славейков, на Христо Ботьов и Любен Каравелов, Г.С.Раковски, Захарий Стоянов и Добри Чинтулов, на Ради Иванов Колесов и мнозина книжовници- народни будители остават да висят самотни в училищните коридори като стражи на една страшна ТИШИНА! Безмълвна ТИШИНА, наречена НИХИЛИЗЪМ - по простонародному речено - отричане от Българщината!

 

Защо Денят на Народните Будители, в Българските училища е обявен за НЕПРИСЪСТВЕН ДЕН?

 

Ако на този ден децата ни, заедно със своите учители и родители не идат на поклонение пред святото дело и подвига на Будителите Народни, ако в този ден ОТСЪСТВА в душите им благодарността и съпричастието към стореното от тях в името на всички нас - потомците, за какво възпитание и обучение в Българско самосъзнание, чест и национално Достойнство може да става дума? Пипалата на бездушието и незнанието са плъзнали навсякъде, щедро подпомагани от криворазбран глобализъм, псевдодемократични свободи, граничещи и преминаващи в разюздана слободия. Духовното наследство на предците, нравствените добродетели и общочовешките ценности са оная сила, която ще ни съхрани в това толкова бурно, изпълнено с катаклизми и отрицание на всичко добро време.

 

На 1 ноември трябва да сме в час! В час по БЪЛГАРСКА СВЯСТ И НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО!

 

Все още имаме време да поправим грешките, да се опълчим срещу зловещите предначертания на чужди воли, поставили си за цел да затрият Българите и Българщината, да превърнат България в ТЕРИТОРИЯ, населена с неграмотно, лесноуправляемо и бездуховно НАСЕЛЕНИЕ; с евтина работна ръка за осъществяване на своите икономически интереси.

 

Те - светите Народни Будители са ни нужни днес! Това ДНЕС не е ден, месец, година... Това е БЪЛГАРСКОТО ВРЕМЕ, в което внуците и правнуцитe ще сътворят бъдната България!

 

Поклон, Будители Народни! Поклон за дарена Светлина, мъдрост и пример как се обича и тачи, как се пази и гради Народ, Език и Държава; как се носи с Достойнство Българско име, Чест и Слава!

 

Като потомка на Летописеца Захарий Стоянов, към него и хилядите Будители отправям своя поклон!

 

Тоня Борисова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7101 |21.05.2019 Проф. Лизбет Любенова: Във вените на цар Иван Грозни тече българска кръв . 1| 9418 |28.11.2018 На този ден преди 75 години Сталин, Рузвелт и Чърчил си разделиха Европа в Техеран . 0| 5353 |26.11.2018 След Добрич и Тутракан Сливница също става град на българската бойна слава . 1| 6141 |19.11.2018 140 г българска артилерия ! Време за празник или помен ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads