Реклама / Ads
42| 13482 |16.01.2021 МИНАЛО

Цели народи се преселват заради пандемии; ние идваме на Балканите

.
Цели народи са напускали мястото, където живеят и са търсили други територии за заселване. Епидемиите са били главна причина за това преселение на народите. Доказани са такива премествания на големи маси от хора от 8300 години насам. Това пише в последния си брой Science Advances. Динамиката на преместване е много по-голяма, отколкото се е предполагало доскоро, смята проф. Андерс Гетерстрьом от Центъра за палеогенетика на Стокхолмския университет.
 

 В изследването има много доказатества, че хората са бягали от заболявания, предизвикани от бактерии и вируси.

 

Например преди 8300 г. край езерото Байкал са се случили демографски събития със специфични прояви. В западните райони край езерото е започнало бурно миграционно придвижване, докато в източния край не е засечено нищо подобно.

В мащабното проучване за преселението на цели народи заради пандемии участва и известната специалистка по биоинформатика от университета Аджеттепе в Анкара, Турция – Гулза Килинч. Тя е участвала в изследваниято, които доказват предвижването на цели народи преди хиляди години от териториите на днешна Гренландия и Канада, както и от днешна Якутия към други части. Такива предвижвания е имало преди 6 хиляди години, и между 2500 и 800 години преди Христа.

 

Доказано е вече, че бубонна чума преди 3800 години е причина големи групи хора да напуснат районите около река Лена в днешна Русия и да търсят нови земи към Европа. Някои от тези „лъчове“ са стигнали дори до Балканите, смятат учени от Мерсинския университет в Турция.

 

Първите български племена, според една от научните хипотези, са се заселили в подножието на Памир. Все още не е съвсем ясно откъде са пристигнали там и какво ги е принудило да изминат дълъг път, за да спрат по тези места. След множество конфликти с местните планински племена през 4 век. Българите преместват към северното крайбрежие на Каспийско море (приблизително на територията на днешния регион Атирау. Казахстан). Те са живели тук около три века. Основателят на първата българска държава, наречена от византийците Древна Велика България, е хан Кубрат, управлявал от 635 до 650 година. Основателят на днешна България е неговият син, хан Аспарух.

 

Заселването на българите на Балканите се свързва от историци с двете чумни епидемии между 541 и 750 г. Последната е известна като „чумата на Юстиниан“. Този период е известен с 15 епидемични вълни и чести преселвания на цели народи. По същото време от Азия към Европа тръгват османските племена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9720 |06.01.2021 173 г. от рождението на Христо Ботев . 45| 14428 |30.12.2020 В Истанбул откриха нов документ за залавянето на Васил Левски . 3| 4665 |29.12.2020 Около 1,5 милиона архивни материали на ДС събра Комисията по досиетата в Централизирания архив . 12| 9881 |16.12.2020 Проф. Иван Илчев: В С. Македония няма елит, който да е завършил в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads