Реклама / Ads
11| 8745 |30.05.2015 МИНАЛО

Турция създава отоманска военна част

.
Церемониалната отоманска част
Турската армия е създала по заповед на президента Реджеп Тайип Ердоган специална церемониална военна част, бойците на която са с униформи на отомански войни, съобщава "Хюриет". Новите отоманци ще участват в тържествата по случай 562-та годишнина от превземането на Константинопол от турците.
 
Щабът на 1-ва турска армия в Истанбул е набрал персонал от своя личен състав и създала "завоевателска част от 478 души", пише изданието. Към новите османлии ще се присъедини и военен оркестър от 84 "отомански" свирачи, известен на турски като Мехтер.

Тържествата се провеждат днес в Истанбул и на тях ще присъстват президентът Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу.  Униформите на "завоевателската част" са осигурени от истанбулските власти. Това са 14 различни униформи, представящи отделните войскови части от отомански времена.

Падането на Константинопол, е в резултат от тримесечна обсада от османската армия, водена от султан Мехмед II, припомня "Български новини". По това време император Константин XI Палеолог е господар на византийската столица. Обсадата продължила от 6 април до вторник, 29 май 1453 г. когато Константинопол пада окончателно и хилядолетната Византийската империя престава да съществува.

Във вторник през нощта на 29 май, между 1 часа до 2 часа след полунощ турската армия напада града от три страни едновременно. Византийците затрупали подземните тунели, през които турците се опитвали да проникнат под стените и успели да отблъснат няколко атаки на многобройния противник.

С голяма настървеност, турците нападнали стените близо до портата на Свети Роман, където императорът се бори заедно с войниците си. Един от основните защитници на града, генуезкият капитан Джовани Доустиниани е сериозно ранен и принуден да се откаже от борбата. Тази загуба е непоправима за византийците. Стените са разбити и императорът пада сразен по време на битката.

Според популярните легенди, турците влизат в града след предателство от вътрешен човек. След смъртта на Константин, турците се втурнали в града. Голям брой граждани търсят в църквата Света София, надявайки се да намерят сигурност там, но турците пробиват портата и влизат в храма, където всички са изклани, пише в заключение "Български новини".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5385 |29.05.2015 Най-старото убийство е на 430 000 години . 8| 8008 |27.05.2015 Изчезнаха старите градски професии! . 1| 6003 |22.05.2015 Стилян Петров разказа за най-дългите крачки в живота си . 1| 10427 |21.05.2015 Пипи Дългото чорапче стана баба на 70 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads